Obsah jodu v mase brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000188" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000188 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Content of iodine in broiler meat
Popis výsledku v původním jazyce
Average iodine content in broiler breast and leg muscles was 18.9 ug I/kg and 38.19 ug I/kg, respectively, and coefficient of variation was 35.5% and 52.0% respectively. Iodine concentration in leg muscles was statistically significantly higher relativeto breast muscles. Statistical significance of correlation between average iodine levels in breast and leg muscles was confirmed in respective flocks. It is necessary to accept the iodine content in broiler meat in the balance of iodine supply in the shopping basket of consumers. Provided that the average annual consumption of poultry meat is 23.9 kg with the iodine content of 18.9 ug/kg and 38.19 ug/kg in breast and leg muscles, respectively, the annual iodine intake is 452 to 911 ug, that represents 0.8 to 1.7% of the requirement per year, which is 150 ug/day for an adult person.
Název v anglickém jazyce
Content of iodine in broiler meat
Popis výsledku anglicky
Average iodine content in broiler breast and leg muscles was 18.9 ug I/kg and 38.19 ug I/kg, respectively, and coefficient of variation was 35.5% and 52.0% respectively. Iodine concentration in leg muscles was statistically significantly higher relativeto breast muscles. Statistical significance of correlation between average iodine levels in breast and leg muscles was confirmed in respective flocks. It is necessary to accept the iodine content in broiler meat in the balance of iodine supply in the shopping basket of consumers. Provided that the average annual consumption of poultry meat is 23.9 kg with the iodine content of 18.9 ug/kg and 38.19 ug/kg in breast and leg muscles, respectively, the annual iodine intake is 452 to 911 ug, that represents 0.8 to 1.7% of the requirement per year, which is 150 ug/day for an adult person.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0236-6290
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
137-141
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—