Mikrobiální biofilmy a kontaminace potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000193" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000193 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiální biofilmy a kontaminace potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Biofilmy jsou společenství mikroorganismů s architekturou, na které se podílejí mikroorganismy a jimi produkované biotické látky spolu se zachycenými organickými a anorganickými látkami z vnějšího prostředí. Vážným problémem jsou v humánním lékařství. Mikrobiální biofilmová společenství jsou problémem i v potravinářském průmyslu, kde patogenní mikroorganismy uvolněné z biofilmové struktury mohou způsobovat kontaminace potravin a surovin pro jejich výrobu. Společenství jako celek, ale i jednotlivé buňky,vykazují zvýšenou rezistenci k sanitačním a desinfekčním prostředkům, která způsobuje, že tyto komunity je nesnadné odstraňovat nebo mikroorganismy v nich inaktivovat. Zejména modelové studie, molekulárně-genetické a mikroskopické metody, mohou přispětk dalším poznáním, která povedou k prevenci a k inaktivaci mikrobiálních společenství na kontaktních površích technologických zařízení potravinářských závodů.
Název v anglickém jazyce
Microbial biofilms and food contamination
Popis výsledku anglicky
Biofilms are communities of microorganisms with architecture including microorganisms and the produced biotic substances together with adhered organic and inorganic substances from the external environment. They can pose serious problems in human medicine. Microbial biofilm communities also cause troubles in food industry when pathogenic microorganisms released from biofilm structures contaminate food and raw materials for their production. The community as a whole but also particular cells exhibit increased resistance to sanitation and disinfectants which results in difficult disposal of such communities or inactivation of microorganisms. Model studies, in particular of molecular-genetic methods and microscopy can contribute to better knowledge of theproblem, leading to prevention and inactivation of microbial communities on contact surfaces of technological devices in food plants. We assume that studies of biofilms will yield further knowledge necessary to resolve the public health
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4048" target="_blank" >QF4048: Biofilmy na technologických zařízeních jako zdroj kontaminace surovin a potravin živočišného původu zdravotně významnými mikroorganismy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie
ISSN
1210-7913
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
14-19
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—