Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Electrochemical control of biofilm formation and approaches to biofilm removal

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F22%3A39916078" target="_blank" >RIV/00216275:25310/22:39916078 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2076-3417/12/13/6320" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2076-3417/12/13/6320</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/app12136320" target="_blank" >10.3390/app12136320</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Electrochemical control of biofilm formation and approaches to biofilm removal

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This review deals with microbial adhesion to metal-based surfaces and the subsequent biofilm formation, showing that both processes are a serious problem in the food industry, where pathogenic microorganisms released from the biofilm structure may pollute food and related material during their production. Biofilm exhibits an increased resistance toward sanitizers and disinfectants, which complicates the removal or inactivation of microorganisms in these products. In the existing traditional techniques and modern approaches for clean-in-place, electrochemical biofilm control offers promising technology, where surface properties or the reactions taking place on the surface are controlled to delay or prevent cell attachment or to remove microbial cells from the surface. In this overview, biofilm characterization, the classification of bacteria-forming biofilms, the influence of environmental conditions for bacterial attachment to material surfaces, and the evaluation of the role of biofilm morphology are described in detail. Health aspects, biofilm control methods in the food industry, and conventional approaches to biofilm removal are included as well, in order to consider the possibilities and limitations of various electrochemical approaches to biofilm control with respect to potential applications in the food industry.

  • Název v anglickém jazyce

    Electrochemical control of biofilm formation and approaches to biofilm removal

  • Popis výsledku anglicky

    This review deals with microbial adhesion to metal-based surfaces and the subsequent biofilm formation, showing that both processes are a serious problem in the food industry, where pathogenic microorganisms released from the biofilm structure may pollute food and related material during their production. Biofilm exhibits an increased resistance toward sanitizers and disinfectants, which complicates the removal or inactivation of microorganisms in these products. In the existing traditional techniques and modern approaches for clean-in-place, electrochemical biofilm control offers promising technology, where surface properties or the reactions taking place on the surface are controlled to delay or prevent cell attachment or to remove microbial cells from the surface. In this overview, biofilm characterization, the classification of bacteria-forming biofilms, the influence of environmental conditions for bacterial attachment to material surfaces, and the evaluation of the role of biofilm morphology are described in detail. Health aspects, biofilm control methods in the food industry, and conventional approaches to biofilm removal are included as well, in order to consider the possibilities and limitations of various electrochemical approaches to biofilm control with respect to potential applications in the food industry.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20501 - Materials engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Applied Science - Basel

  • ISSN

    2076-3417

  • e-ISSN

    2076-3417

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    13

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    22

  • Strana od-do

    6320

  • Kód UT WoS článku

    000822344300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85132997098