Metody inaktivace a odstranění biofilmu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012837" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012837 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody inaktivace a odstranění biofilmu
Popis výsledku v původním jazyce
Biofilm is a biologically active matrix of cells and extracellular substances in association with a solid surface. Food-borne pathogens and spoilage microorganisms accumulate as biofilm on stainless steel, aluminium, glass, Buna-N, teflon and plastic material typically found in food processing. Biofilm causes serious problem such as cross contamination and post-processing contamination. The other complication are energy and product losses and problem with flow of heat across the surface. To reduce or eliminate food contact surface microorganisms many techniques have been proven. These techniques include application of chemical compounds (hypochlorites, iodophores, quarternary ammonium compounds), which remove and inactivate microorganisms that may be on the surface of equipment and may come in contact with raw and processed food. But attached microorganisms may be more resistant to sanitizing compound than free-living cells.This study was focused on application of disinfectants based o
Název v anglickém jazyce
The methods of inactivation and removal of biofilm
Popis výsledku anglicky
Biofilm is a biologically active matrix of cells and extracellular substances in association with a solid surface. Food-borne pathogens and spoilage microorganisms accumulate as biofilm on stainless steel, aluminium, glass, Buna-N, teflon and plastic material typically found in food processing. Biofilm causes serious problem such as cross contamination and post-processing contamination. The other complication are energy and product losses and problem with flow of heat across the surface. To reduce or eliminate food contact surface microorganisms many techniques have been proven. These techniques include application of chemical compounds (hypochlorites, iodophores, quarternary ammonium compounds), which remove and inactivate microorganisms that may be on the surface of equipment and may come in contact with raw and processed food. But attached microorganisms may be more resistant to sanitizing compound than free-living cells.This study was focused on application of disinfectants based o
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
7305-493-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
85-88
Název nakladatele
VFÚ Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno, ČR
Datum konání akce
2. 6. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—