Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metody inaktivace a odstranění biofilmu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012837" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012837 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metody inaktivace a odstranění biofilmu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biofilm is a biologically active matrix of cells and extracellular substances in association with a solid surface. Food-borne pathogens and spoilage microorganisms accumulate as biofilm on stainless steel, aluminium, glass, Buna-N, teflon and plastic material typically found in food processing. Biofilm causes serious problem such as cross contamination and post-processing contamination. The other complication are energy and product losses and problem with flow of heat across the surface. To reduce or eliminate food contact surface microorganisms many techniques have been proven. These techniques include application of chemical compounds (hypochlorites, iodophores, quarternary ammonium compounds), which remove and inactivate microorganisms that may be on the surface of equipment and may come in contact with raw and processed food. But attached microorganisms may be more resistant to sanitizing compound than free-living cells.This study was focused on application of disinfectants based o

  • Název v anglickém jazyce

    The methods of inactivation and removal of biofilm

  • Popis výsledku anglicky

    Biofilm is a biologically active matrix of cells and extracellular substances in association with a solid surface. Food-borne pathogens and spoilage microorganisms accumulate as biofilm on stainless steel, aluminium, glass, Buna-N, teflon and plastic material typically found in food processing. Biofilm causes serious problem such as cross contamination and post-processing contamination. The other complication are energy and product losses and problem with flow of heat across the surface. To reduce or eliminate food contact surface microorganisms many techniques have been proven. These techniques include application of chemical compounds (hypochlorites, iodophores, quarternary ammonium compounds), which remove and inactivate microorganisms that may be on the surface of equipment and may come in contact with raw and processed food. But attached microorganisms may be more resistant to sanitizing compound than free-living cells.This study was focused on application of disinfectants based o

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    7305-493-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    85-88

  • Název nakladatele

    VFÚ Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno, ČR

  • Datum konání akce

    2. 6. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku