Identifikace treskovitých ryb metodou PCR založenou na analýze genomové DNA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000383" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000383 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Identification of gadoid species in fish meat by PCR on genomic DNA
Popis výsledku v původním jazyce
The conventional PCR method for the differentiation of six gadoid fish species (Alaska pollack, blue whiting, Atlantic cod, saithe, whiting and hake) was developed. The species-specific primer pairs were based on the partial pantophysin I (Pan I) genomicsequence. For the simultaneous detection of Alaska pollack, blue whiting and hake a multiplex PCR system was constructed. The method was tested on the spectrum of 81 commercial fish food products obtained in the Czech market. The incorrect fish speciesdeclaration was revealed in 47 samples. No whiting, saithe or Atlantic cod was detected.
Název v anglickém jazyce
Identification of gadoid species in fish meat by PCR on genomic DNA
Popis výsledku anglicky
The conventional PCR method for the differentiation of six gadoid fish species (Alaska pollack, blue whiting, Atlantic cod, saithe, whiting and hake) was developed. The species-specific primer pairs were based on the partial pantophysin I (Pan I) genomicsequence. For the simultaneous detection of Alaska pollack, blue whiting and hake a multiplex PCR system was constructed. The method was tested on the spectrum of 81 commercial fish food products obtained in the Czech market. The incorrect fish speciesdeclaration was revealed in 47 samples. No whiting, saithe or Atlantic cod was detected.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000256034800004
EID výsledku v databázi Scopus
—