Druhová identifikace tresek v rybích výrobcích pomocí multiplex PCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000243" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000243 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/07:00001407
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Druhová identifikace tresek v rybích výrobcích pomocí multiplex PCR
Popis výsledku v původním jazyce
Tato studie popisuje vývoj a optimalizaci PCR metody pro druhovou identifikaci treskovitých ryb. Metoda je založena na amplifikaci částečných genomových sekvencí genu pro Pantophysin I a dokáže identifikovat tresku obecnou, tresku tmavou, tresku bezvousou, tresku aljašskou, tresku modrou a štikozubce podlé délky PCR produktu. Pro identifikaci tresky alajšské, tresky modré a štikozubce (nejčastěji dovážené druhy treskovitých ryb) byl vytvořen multiplexní PCR systém. Předmětem této práce bylo ověřit účinnost popsané metodiky pro identifikaci treskovitých ryb ve zpracovaných rybích výrobcích. Celkem bylo vyšetřeno 16 vzorků. U 10 vzorků byla zjištěna shoda s druhovou deklarací uvedenou na obalu výrobku, u čtyř vzorků byla zjištěna neshoda s druhem treskyuvedeným na obalu a u dvou vzorků nebyl zjištěn žádný ze šesti druhů treskovitých ryb.
Název v anglickém jazyce
Species identification in codfish products by multiplex PCR analysis
Popis výsledku anglicky
In this study PCR system for codfish species identification was developed and optimized. The method is based on the amplification of partial genomic sequence of Pantophysin I gene and is able to identify Atlantic cod, Saithe, Whiting, Alaska pollack, Blue whiting and Hake according to the size of PCR product. For the identification of Alaska pollack, Blue whiting and Hake sp. (the most often imported codfish species) multiplex PCR system was constructed. The aim of this study was to authenticate efficiency of described PCR system for codfish species identification in processed fish products. From the 16 investigated samples, 10 were identical with the labelling, but four samples were not consistent with the results of the PCR analysis. In two productsthe fish species were not determined.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
IX. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-012-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
16-19
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
30. 5. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—