Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití PCR metody pro druhovou identifikaci mořských ryb v potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000427" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000427 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití PCR metody pro druhovou identifikaci mořských ryb v potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce popisuje využití PCR metody pro druhovou identifikaci dovážených výrobků z treskovitých ryb. Metoda je založena na amplifikaci částečné sekvence genu pro pantophysin I (Pan I) a umožňuje identifikaci šesti druhů treskovitých ryb (treska aljašská, treska modrá, treska obecná, treska bezvousá, treska tmavá a štikozubec) podle velikosti PCR produktu vizualizovaného elektroforézou v agarózovém gelu. Celkem bylo vyšetřeno 97 výrobků rybího původu. Nesprávné označení bylo zjištěno u 53 % výrobků. U 6 %se druh nepodařilo určit, mohlo se jednat o jiný druh čeledi treskovité nebo jiné čeledi.

  • Název v anglickém jazyce

    The application of PCR method for species identification of seafish in food products

  • Popis výsledku anglicky

    In this study the application of the PCR method as a means of rapid species identification of codfish products is described. This PCR method is based on the amplification of partial pantophysin I (Pan I) genomic sequence and allows the identification ofsix gadoid species (Alaska pollack, Atlantic cod, blue whiting, saithe, whiting and hake) according to the size of the PCR product visualized via electrophoresis in agarose gel. In total 97 fish products were investigated. The incorrect labelling was found in 53 % products. In 6 % products the species was not confirmed, another species from the family gadidae or from another family could be presented in the product.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus