Využití PCR metody pro druhovou identifikaci mořských ryb v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000427" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000427 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití PCR metody pro druhovou identifikaci mořských ryb v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Práce popisuje využití PCR metody pro druhovou identifikaci dovážených výrobků z treskovitých ryb. Metoda je založena na amplifikaci částečné sekvence genu pro pantophysin I (Pan I) a umožňuje identifikaci šesti druhů treskovitých ryb (treska aljašská, treska modrá, treska obecná, treska bezvousá, treska tmavá a štikozubec) podle velikosti PCR produktu vizualizovaného elektroforézou v agarózovém gelu. Celkem bylo vyšetřeno 97 výrobků rybího původu. Nesprávné označení bylo zjištěno u 53 % výrobků. U 6 %se druh nepodařilo určit, mohlo se jednat o jiný druh čeledi treskovité nebo jiné čeledi.
Název v anglickém jazyce
The application of PCR method for species identification of seafish in food products
Popis výsledku anglicky
In this study the application of the PCR method as a means of rapid species identification of codfish products is described. This PCR method is based on the amplification of partial pantophysin I (Pan I) genomic sequence and allows the identification ofsix gadoid species (Alaska pollack, Atlantic cod, blue whiting, saithe, whiting and hake) according to the size of the PCR product visualized via electrophoresis in agarose gel. In total 97 fish products were investigated. The incorrect labelling was found in 53 % products. In 6 % products the species was not confirmed, another species from the family gadidae or from another family could be presented in the product.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—