Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000411" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000411 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka
Popis výsledku v původním jazyce
V 7 experimentálních studiích jsme se modelovali situaci, při níž nerezovým potrubím 6 h proudilo kravské mléko, kontaminované silně biofilm-pozitivním izolátem Staphylococcus epidermidis. Za statických podmínek, při proudění mléka (Re = 9381 a Re = 31327) a za testovacích teplot (22oC, 25oC a 28oC) planktonní buňky adherovaly pouze na svrchní stranu nerezových plíšků umístěných ve speciální průtokové komůrce. Nebyl zaznamenán vliv rychlosti proudění mléka na adherenci buněk, a to ani v pozitivním, aniv negativním smyslu. Maximální adherence mikroorganismu do 2 h. Vyšší a přetrvávající adherence S. epidermidis nastala při teplotě těsně pod hranicí růstu (22oC). Při teplotě 28°C, poté co bakteriální kultura přešla z lag fáze do ranné exponenciální fázerůstu (za cca 2 h), došlo k téměř úplnému odloučení adherovaných buněk, a to ještě před tím než se vytvořil biofilm. Poznatek o podmínkách setrvání a odloučení buněk je v potravinářském průmyslu zásadní.
Název v anglickém jazyce
The adherence of Staphylococcus epidermis to stainless steel in milk flow system
Popis výsledku anglicky
Initial adherence of microorganisms to surfaces in food processing plants is a precondition for biofilm formation. In this model study, milk contaminated with a biofilm-positive Staphylococcus epidermidis isolate flowed along the stainless coupons placedin a special chamber for 6 h. During the milk flow (Re = 9.38 and Re = 31.33) the planktonic cells attached only to the upper side of coupons. A higher and persisting adherence of S. epidermidis was observed at the temperature of 22°C. At the temperature of 28°C, when the culture switched from the lag phase to the early exponential growth phase (at about the time point of 2 h), the cells almost completely detached from the coupons´ surfaces. Due to the fact that biofilms can be formed on contact surfaces in food processing plants, it is very important to recognize the conditions which may influence their formation and persistence.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Mikrobiologie potravin
ISBN
978-80-7080-704-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
—
Název nakladatele
Československá společnost mikrobiologická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Třešť
Datum konání akce
19. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—