Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000411" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000411 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V 7 experimentálních studiích jsme se modelovali situaci, při níž nerezovým potrubím 6 h proudilo kravské mléko, kontaminované silně biofilm-pozitivním izolátem Staphylococcus epidermidis. Za statických podmínek, při proudění mléka (Re = 9381 a Re = 31327) a za testovacích teplot (22oC, 25oC a 28oC) planktonní buňky adherovaly pouze na svrchní stranu nerezových plíšků umístěných ve speciální průtokové komůrce. Nebyl zaznamenán vliv rychlosti proudění mléka na adherenci buněk, a to ani v pozitivním, aniv negativním smyslu. Maximální adherence mikroorganismu do 2 h. Vyšší a přetrvávající adherence S. epidermidis nastala při teplotě těsně pod hranicí růstu (22oC). Při teplotě 28°C, poté co bakteriální kultura přešla z lag fáze do ranné exponenciální fázerůstu (za cca 2 h), došlo k téměř úplnému odloučení adherovaných buněk, a to ještě před tím než se vytvořil biofilm. Poznatek o podmínkách setrvání a odloučení buněk je v potravinářském průmyslu zásadní.

  • Název v anglickém jazyce

    The adherence of Staphylococcus epidermis to stainless steel in milk flow system

  • Popis výsledku anglicky

    Initial adherence of microorganisms to surfaces in food processing plants is a precondition for biofilm formation. In this model study, milk contaminated with a biofilm-positive Staphylococcus epidermidis isolate flowed along the stainless coupons placedin a special chamber for 6 h. During the milk flow (Re = 9.38 and Re = 31.33) the planktonic cells attached only to the upper side of coupons. A higher and persisting adherence of S. epidermidis was observed at the temperature of 22°C. At the temperature of 28°C, when the culture switched from the lag phase to the early exponential growth phase (at about the time point of 2 h), the cells almost completely detached from the coupons´ surfaces. Due to the fact that biofilms can be formed on contact surfaces in food processing plants, it is very important to recognize the conditions which may influence their formation and persistence.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Mikrobiologie potravin

  • ISBN

    978-80-7080-704-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Československá společnost mikrobiologická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Třešť

  • Datum konání akce

    19. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku