Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biofilm formation on stainless steel by Staphylococcus epidermidis in milk and influence of glucose and sodium chloride on the development of ica-mediated biofilms Biofilm formation on stainless steel by Staphylococcus epidermidis in milk and influence of glucose and sodium chloride on the development of ica-mediated biofilms Biofilm formation on stainless steel by Staphylococcus epidermidis in milk and influence of glucose and sodium chloride on the development of ica-mediated biofilms

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F11%3A%230000754" target="_blank" >RIV/00027162:_____/11:#0000754 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biofilm formation on stainless steel by Staphylococcus epidermidis in milk and influence of glucose and sodium chloride on the development of ica-mediated biofilms Biofilm formation on stainless steel by Staphylococcus epidermidis in milk and influence of glucose and sodium chloride on the development of ica-mediated biofilms Biofilm formation on stainless steel by Staphylococcus epidermidis in milk and influence of glucose and sodium chloride on the development of ica-mediated biofilms

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Staphylococcus epidermidis may form biofilms in milk processing plants and secondarily contaminate milk products. In this study, the ability of S. epidermidis to form a biofilm in milk and the influence of glucose and NaCl on biofilm formation were analysed. Biofilm production on stainless steel was investigated at 30 degrees C in pasteurized milk and in milk containing glucose, NaCl or both glucose and NaCl. Biofilm formation was evaluated by monitoring of colony-forming units (cfu) on stainless chipsand by real-time quantitative PCR analysis of the icaA and sigma(B) transcripts. An increase in cfu and icaA transcription was observed after 20 h incubation, especially in milk containing glucose and NaCl. NaCl alone was shown to present a greater riskof biofilm development in milk than glucose alone, but the NaCl/glucose combination represented the highest risk. The sigma(B) factor did not seem to be involved in biofilm formation under the conditions of this study.

  • Název v anglickém jazyce

    Biofilm formation on stainless steel by Staphylococcus epidermidis in milk and influence of glucose and sodium chloride on the development of ica-mediated biofilms Biofilm formation on stainless steel by Staphylococcus epidermidis in milk and influence of glucose and sodium chloride on the development of ica-mediated biofilms Biofilm formation on stainless steel by Staphylococcus epidermidis in milk and influence of glucose and sodium chloride on the development of ica-mediated biofilms

  • Popis výsledku anglicky

    Staphylococcus epidermidis may form biofilms in milk processing plants and secondarily contaminate milk products. In this study, the ability of S. epidermidis to form a biofilm in milk and the influence of glucose and NaCl on biofilm formation were analysed. Biofilm production on stainless steel was investigated at 30 degrees C in pasteurized milk and in milk containing glucose, NaCl or both glucose and NaCl. Biofilm formation was evaluated by monitoring of colony-forming units (cfu) on stainless chipsand by real-time quantitative PCR analysis of the icaA and sigma(B) transcripts. An increase in cfu and icaA transcription was observed after 20 h incubation, especially in milk containing glucose and NaCl. NaCl alone was shown to present a greater riskof biofilm development in milk than glucose alone, but the NaCl/glucose combination represented the highest risk. The sigma(B) factor did not seem to be involved in biofilm formation under the conditions of this study.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Dairy Journal

  • ISSN

    0958-6946

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    179-184

  • Kód UT WoS článku

    000286189200008

  • EID výsledku v databázi Scopus