Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of milk temperature and flow on the adherence of Staphylococcus epidermidis to stainless steel in amounts capable of biofilm formation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F11%3A%230000733" target="_blank" >RIV/00027162:_____/11:#0000733 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of milk temperature and flow on the adherence of Staphylococcus epidermidis to stainless steel in amounts capable of biofilm formation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, we evaluated the adherence (in amounts capable of biofilm formation) of Staphylococcus epidermidis in milk to stainless steel. During a 6-h time frame, the effect of milk temperature and laminar flow on adherence was analysed. In amounts capable of biofilm formation, the cells adhered within 0.5 h; however, at the milk temperatures promoting cell growth (25 and 28 A degrees C), the cells detached from the surface when bacteria started to grow (after 2 h), but only during the milk flow. When the temperatures were below the growth limit (6 and 22 A degrees C) or under static conditions, the cells remained attached during the whole monitoring period. This study showed that temperatures which are suboptimal for growth and static conditions support the adhesion S. epidermidis in amounts capable of biofilm formation. On the contrary, at temperatures allowing the growth, adhered cells of S. epidermidis can easily be washed away from the stainless steel surface when bacteria beg

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of milk temperature and flow on the adherence of Staphylococcus epidermidis to stainless steel in amounts capable of biofilm formation

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, we evaluated the adherence (in amounts capable of biofilm formation) of Staphylococcus epidermidis in milk to stainless steel. During a 6-h time frame, the effect of milk temperature and laminar flow on adherence was analysed. In amounts capable of biofilm formation, the cells adhered within 0.5 h; however, at the milk temperatures promoting cell growth (25 and 28 A degrees C), the cells detached from the surface when bacteria started to grow (after 2 h), but only during the milk flow. When the temperatures were below the growth limit (6 and 22 A degrees C) or under static conditions, the cells remained attached during the whole monitoring period. This study showed that temperatures which are suboptimal for growth and static conditions support the adhesion S. epidermidis in amounts capable of biofilm formation. On the contrary, at temperatures allowing the growth, adhered cells of S. epidermidis can easily be washed away from the stainless steel surface when bacteria beg

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Dairy Science and Technology

  • ISSN

    1958-5586

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    91

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    FR - Francouzská republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    361-372

  • Kód UT WoS článku

    000290029800006

  • EID výsledku v databázi Scopus