Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace potravinářsky významných druhů mořských ryb pomocí molekulárně genetických metod

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000412" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000412 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace potravinářsky významných druhů mořských ryb pomocí molekulárně genetických metod

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo vyvinout PCR metodu pro rozlišení mořských ryb v potravinách. Metoda je založená na amplifikaci částečných sekvencí dvou genů nemitochondriální DNA, pantophysin I (treskovité ryby) a sérový albumin (makrelovité ryby). Byly navrženy sadydruhově specifických primerů pro identifikaci šesti druhů treskovitých ryb (treska aljašská, treska obecná, treska modrá, treska tmavá, treska bezvousá a štikozubec) a sady primerů pro rozlišení makrely a tuňáka. Celkem bylo vyšetřeno 97 výrobků z treskovitých ryb a 16 výrobků z makrelovitých druhů ryb. Metoda nabízí rychlou a spolehlivou detekci druhové záměny mořských ryb v potravinách vyskytujících se na českém trhu.

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of food important seafich species using methods of molecular genetics

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was the development of the PCR method for seafish species differentiation based on the amplification of partial sequences of two nonmitochondrial genes, pantophysin I (gadoid fish) and serum albumin (scombroid fish). The sets of species-specific primers for the identification of six codfish species (Alaska pollack, Atlantic cod, blue whiting, saithe, whiting and hake sp.) and sets of primers for the differentiation between mackerel and tuna fish were designed. In total, 97 samplesof gadoid fish and 16 samples of mackerel fish were investigated. The described methods have shown their ability for simple, fast and reliable detection of some seafish species substitution in fish food products available on the Czech market.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    X. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-038-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VFU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku