Identifikace potravinářsky významných druhů mořských ryb pomocí molekulárně genetických metod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000412" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000412 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Identifikace potravinářsky významných druhů mořských ryb pomocí molekulárně genetických metod
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo vyvinout PCR metodu pro rozlišení mořských ryb v potravinách. Metoda je založená na amplifikaci částečných sekvencí dvou genů nemitochondriální DNA, pantophysin I (treskovité ryby) a sérový albumin (makrelovité ryby). Byly navrženy sadydruhově specifických primerů pro identifikaci šesti druhů treskovitých ryb (treska aljašská, treska obecná, treska modrá, treska tmavá, treska bezvousá a štikozubec) a sady primerů pro rozlišení makrely a tuňáka. Celkem bylo vyšetřeno 97 výrobků z treskovitých ryb a 16 výrobků z makrelovitých druhů ryb. Metoda nabízí rychlou a spolehlivou detekci druhové záměny mořských ryb v potravinách vyskytujících se na českém trhu.
Název v anglickém jazyce
Identification of food important seafich species using methods of molecular genetics
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the development of the PCR method for seafish species differentiation based on the amplification of partial sequences of two nonmitochondrial genes, pantophysin I (gadoid fish) and serum albumin (scombroid fish). The sets of species-specific primers for the identification of six codfish species (Alaska pollack, Atlantic cod, blue whiting, saithe, whiting and hake sp.) and sets of primers for the differentiation between mackerel and tuna fish were designed. In total, 97 samplesof gadoid fish and 16 samples of mackerel fish were investigated. The described methods have shown their ability for simple, fast and reliable detection of some seafish species substitution in fish food products available on the Czech market.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
X. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-038-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—