Nutritional value of lupine in the diets for pigs (a rview)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000514" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000514 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutritional value of lupine in the diets for pigs (a rview)
Popis výsledku v původním jazyce
The seeds of sweet lupine cultivars (Lupinus species) have been used with increasing frequency as a source of proteins replacing animal origin proteins or soybean in feed compounds. The seeds of sweet lupine cultivars contain an average of about 33-40% crude protein in dry matter, the lipid content ranges from 5 to 13%. The profile of amino acids is relatively beneficial, however, with slightly lower content of lysine (1.46%) and methionine (0.22%). The main storage carbohydrates in the seeds are the ß-galactans. Lupine seeds contain about 40% non-starch polysaccharides (NSP) and a negligible amount of starch. High coefficient of protein digestibility (>90%) have been reported in sweet lupine cultivars, but lower digestibility of energy (~60%). Lupinusspecies contain negligible amounts of trypsin inhibitor. The results of production efficiency obtained at the testing of lupine cultivars (L. albus, L. angustifolius) for pigs were beneficial at supplementation of the lacking nutrients o
Název v anglickém jazyce
Nutritional value of lupine in the diets for pigs (a rview)
Popis výsledku anglicky
The seeds of sweet lupine cultivars (Lupinus species) have been used with increasing frequency as a source of proteins replacing animal origin proteins or soybean in feed compounds. The seeds of sweet lupine cultivars contain an average of about 33-40% crude protein in dry matter, the lipid content ranges from 5 to 13%. The profile of amino acids is relatively beneficial, however, with slightly lower content of lysine (1.46%) and methionine (0.22%). The main storage carbohydrates in the seeds are the ß-galactans. Lupine seeds contain about 40% non-starch polysaccharides (NSP) and a negligible amount of starch. High coefficient of protein digestibility (>90%) have been reported in sweet lupine cultivars, but lower digestibility of energy (~60%). Lupinusspecies contain negligible amounts of trypsin inhibitor. The results of production efficiency obtained at the testing of lupine cultivars (L. albus, L. angustifolius) for pigs were beneficial at supplementation of the lacking nutrients o
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
78
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000270290300005
EID výsledku v databázi Scopus
—