The effect of amaranth on the peformance, nutritional and sensoric characteristic of poultry meat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000526" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000526 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
The effect of amaranth on the peformance, nutritional and sensoric characteristic of poultry meat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusů bylo zjistit vliv diet s obsahem amarantových surovin na jatečné ukazatele a kvalitu masa brojlerů a prasat ve srovnání s dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu. Kuřata byla krmena adlibitně pokusnými krmnými směsmi se zastoupením živočišné bílkoviny (K), neošetřeným (AM) nebo tepelně ošetřeným amarantovým zrnem (AP) a sušenou biomasou amarantu (AÚ). Výsledky prokázaly srovnatelné hodnoty u experimentálních skupin brojlerů ve srovnání s kontrolní skupinou ve všech sledovaných ukazatelích. Jatečná výtěžnost slepiček se pohybovala v rozmezí od 70.8 (AÚ) do 72.4 (AM) nebo 72.4 (K), kohoutků od 72.8 (AP) do 75.1 (AÚ). Diety s obsahem amarantových surovin neovlivnily jateční výtěžnost ani kvalitu opracovaného těla, resp. vybraných ukazatelůchemického složení svaloviny. Výsledky doložily, že amarant lze úspěšně využít jako náhradu živočišných mouček ve vegetabilních dietách pro výkrm brojlerových kuřat.
Název v anglickém jazyce
The effect of amaranth on the peformance, nutritional and sensoric characteristic of poultry meat
Popis výsledku anglicky
The effect of amaranth on broiler performance, carcass characteristics and meat quality were assessed in a feeding trial. The experimental groups of broilers were fed mixtures with crude amaranth grain (AC), heat processed amaranth grain (AP) or dried above-ground biomass (AB). Control groups (C) received the diet containing animal proteins. The results obtained in the experimental groups of broiler chickens can be compared to the control group in all the production indicator under investigation. Percentage yield in female broiler chickens ranged from 70.8 (AB) to 72.4 (AC) or 72.4 (C), and male broilers from 72.8 (AP) to 75.1 (AB). No significant differences were recorded in the composition of breast and thigh muscles between the control and experimental groups of female and male broiler chicks. Our results showed that amaranth can fully replace meat-and-bone meals in the diets for broiler chickens.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: Využití zrna amarantu a produktů jeho zpracování k náhradě živočišných mouček ve výživě kuřecích brojlerů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena Alimentorum XXX
ISBN
978-80-7148-060-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Štrbské Pleso, Slovakia
Datum konání akce
13. 5. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—