Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of amaranth on the peformance, nutritional and sensoric characteristic of poultry meat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000526" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000526 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    The effect of amaranth on the peformance, nutritional and sensoric characteristic of poultry meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusů bylo zjistit vliv diet s obsahem amarantových surovin na jatečné ukazatele a kvalitu masa brojlerů a prasat ve srovnání s dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu. Kuřata byla krmena adlibitně pokusnými krmnými směsmi se zastoupením živočišné bílkoviny (K), neošetřeným (AM) nebo tepelně ošetřeným amarantovým zrnem (AP) a sušenou biomasou amarantu (AÚ). Výsledky prokázaly srovnatelné hodnoty u experimentálních skupin brojlerů ve srovnání s kontrolní skupinou ve všech sledovaných ukazatelích. Jatečná výtěžnost slepiček se pohybovala v rozmezí od 70.8 (AÚ) do 72.4 (AM) nebo 72.4 (K), kohoutků od 72.8 (AP) do 75.1 (AÚ). Diety s obsahem amarantových surovin neovlivnily jateční výtěžnost ani kvalitu opracovaného těla, resp. vybraných ukazatelůchemického složení svaloviny. Výsledky doložily, že amarant lze úspěšně využít jako náhradu živočišných mouček ve vegetabilních dietách pro výkrm brojlerových kuřat.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of amaranth on the peformance, nutritional and sensoric characteristic of poultry meat

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of amaranth on broiler performance, carcass characteristics and meat quality were assessed in a feeding trial. The experimental groups of broilers were fed mixtures with crude amaranth grain (AC), heat processed amaranth grain (AP) or dried above-ground biomass (AB). Control groups (C) received the diet containing animal proteins. The results obtained in the experimental groups of broiler chickens can be compared to the control group in all the production indicator under investigation. Percentage yield in female broiler chickens ranged from 70.8 (AB) to 72.4 (AC) or 72.4 (C), and male broilers from 72.8 (AP) to 75.1 (AB). No significant differences were recorded in the composition of breast and thigh muscles between the control and experimental groups of female and male broiler chicks. Our results showed that amaranth can fully replace meat-and-bone meals in the diets for broiler chickens.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: Využití zrna amarantu a produktů jeho zpracování k náhradě živočišných mouček ve výživě kuřecích brojlerů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena Alimentorum XXX

  • ISBN

    978-80-7148-060-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso, Slovakia

  • Datum konání akce

    13. 5. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku