Multiplexní PCR metoda pro detekci alergenů pekanových ořechů a para ořechů v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F10%3A%230000718" target="_blank" >RIV/00027162:_____/10:#0000718 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Multiplexní PCR metoda pro detekci alergenů pekanových ořechů a para ořechů v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Byla vyvinuta jednostupňová PCR metoda pro simultánní detekci hlavních alergenů pekan a para ořechů. Byly navrženy primery pro amplifikaci parciální sekvence genů kódujících alergenní proteiny. Byly testovány z hlediska specificity na množství potravinových komponent. Velikost produktu byla 173 bp pro gen Ber e 1 para ořechů a 72 bp pro gen vicilin-like seed storage protein u pekan ořechů. Jako interní kontrola amplifikace přítomné DNA ve vzorku byly použity primery detekující parciální univerzální sekvenci genu pro chloroplast. Detekční limit metody byl 100 pg.
Název v anglickém jazyce
Multiplex PCR method for the detection of pecan and Brazil nuts in food
Popis výsledku anglicky
One-step PCR method for the simultaneous detection of the main allergens of pecan and Brazil nuts was developed. The primer pairs for the amplification of partial sequences of genes encoding the allergens were designed and tested for their specificity ona range of food components. The targeted amplicon size was 173 bp of Ber e 1 gene of Brazil nuts and 72 bp of vicilin-like seed storage protein gene in pecan nuts. The primer pair detecting the noncoding region of the chloroplast DNA was used as the internal control of amplification. The detection limit of the PCR method was 100 pg.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
22/2010
Číslo předpisu
—
Technické parametry
SVS ČR 3/2010
Ekonomické parametry
Multiplexní PCR metoda pro simultánní detekci alergenů dvou druhů ořechů (para a pekan) je akreditovaná ČIA. Umožní státním kontrolním orgánům ověřování správného (povinného) značení legislativou vybraných alergenů na obalech potravin.
Označení certifikačního orgánu
Státní veterinární správa, Slezská 7, Praha.
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů