Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F10%3A%230000722" target="_blank" >RIV/00027162:_____/10:#0000722 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání
Popis výsledku v původním jazyce
Původci paratuberkulózy (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis; MAP), aviární tuberkulózy (M. a. subsp. avium; MAA) a atypických mykobakterióz (M. a. subsp. hominissuis; MAH) patřící do druhu M. avium se stávají stále častěji předmětem výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. Můžou se vyskytovat v mase a v masných výrobcích před tepelnou úpravou, nebo po nedostatečné tepelné úpravě či fermentaci masa, příp. masného výrobku. Tato metodika je závazná pro izolaci DNA z tkání a masa a následnou identifikaci a kvantifikaci MAP, MAA a MAH na základě detekce vybraného genu a/nebo inzerčních elementů. Předložené real time PCR techniky byly vyvinuty s ohledem na jejich budoucí diagnostické uplatnění. Proto u nich byla provedena kompletní optimalizace, otestována specificita a citlivost a propracován systém kontrol, včetně interních amplifikačních kontrol, a hodnocení. Všechny předložené real time PCR systémy splňují nároky kladené na diagnostické soupravy pro rutinní použití.
Název v anglickém jazyce
Detection and quantification of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium and M. a. subsp. hominissuis in tissue samples using real time PCR
Popis výsledku anglicky
Subspecies of Mycobacterium avium are the subject of increased attention in the research of food safety. Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. a. subsp. avium; (MAA) and M. a. subsp. hominissuis; (MAH) are present in the tissue of infected animals and thus can enter the food chain through meat and meat products. The method described here is established on DNA isolation from tissue or meat, and subsequent identification and quantification of MAP, MAA and MAH by real time PCR on the basisof specific gene and insertion sequences. These methods were optimised, sensitivity and specificity was tested, and internal control system was developed. All of the described real time PCR systems fulfil the requirements of routinely used kits.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
107/A
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Osvědčení 25/2010.
Ekonomické parametry
Ekonomický přínos: v urychlení detekce a kvantifikace původce paratuberkulózy, původců aviární tuberkulózy a aviární mykobakteriózy v různých typech tkání, včetně bioptátů. Chovatelům se ušetří náklady na případnou léčbu zvířat.
Označení certifikačního orgánu
Státní veterinární správa, Slezská 7, Praha 2
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy