Výskyt Mycobacterium avium ve vzorcích masa a masných výrobků pocházejících z tržní sítě České republiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F14%3A%230001144" target="_blank" >RIV/00027162:_____/14:#0001144 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt Mycobacterium avium ve vzorcích masa a masných výrobků pocházejících z tržní sítě České republiky
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo vyšetřit maso a masné výrobky pocházející z české tržní sítě a zjistit v nich možnou přítomnost druhu Mycobacterium avium. Analýza syrových, tepelně opracovaných a fermentovaných masných výrobků byla provedena metodou kvantitativníReal-time PCR (qPCR) pro detekci specifických oblastí (inserčních sekvencí) pro vybrané poddruhy druhu M. avium. Těmi byly M. avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. avium subsp. avium (MAA) a M. avium subsp. hominissuis (MAH). Z celkově 77 testovanýchmasných produktů, u 27 (35 %) výrobků byla detekována přítomnost alespoň jednoho druhu M. avium. Sedmnáct (22 %) produktů obsahovalo MAP DNA, čtyři produkty (5 %) obsahovaly MAA DNA a ve 12 (16 %) bylo detekováno MAH DNA. Koncentrace DNA MAP a MAH v některých vzorcích překračovala hodnotu 104 genomů/g. Analýzou mas a masných výrobků, kde v některých byla detekována DNA poddruhů M. avium nesouvisejících s živočišným druhem masa, byla také prokázána sekundární či křížová kontaminace během
Název v anglickém jazyce
Precence of Mycobacterium avium in meat and meat products originating from the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The aim of our study was to examine meat and meat products originating from the Czech market and to find out if any presence of Mycobacterium (M.) avium could be confirmed. Analysis of raw, cooked and fermented meat products was done using quantitative Real-time PCR method for the detection of specific insertion sequences for the subspecies M. avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. avium subsp. avium (MAA), M. avium subsp. hominissuis (MAH). Of the 77 meat products tested, 17 (22%) contained MAP DNA, in four samples (5%) were found MAA DNA and in 12 (16%) meat products MAH DNA was detected. The amounts of MAP and MAH DNA detected in some products exceeded 104 genomes per g. Due to the finding that DNA of M. avium subspecies unusual for the meat typeswas identified in meat samples, we showed that secondary or cross contamination of products during the processing occurred. Thus these products might represent a potential risk for immunocompromised humans.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
32-34
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—