Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt Mycobacterium avium ve vzorcích masa a masných výrobků pocházejících z tržní sítě České republiky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F14%3A%230001144" target="_blank" >RIV/00027162:_____/14:#0001144 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt Mycobacterium avium ve vzorcích masa a masných výrobků pocházejících z tržní sítě České republiky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo vyšetřit maso a masné výrobky pocházející z české tržní sítě a zjistit v nich možnou přítomnost druhu Mycobacterium avium. Analýza syrových, tepelně opracovaných a fermentovaných masných výrobků byla provedena metodou kvantitativníReal-time PCR (qPCR) pro detekci specifických oblastí (inserčních sekvencí) pro vybrané poddruhy druhu M. avium. Těmi byly M. avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. avium subsp. avium (MAA) a M. avium subsp. hominissuis (MAH). Z celkově 77 testovanýchmasných produktů, u 27 (35 %) výrobků byla detekována přítomnost alespoň jednoho druhu M. avium. Sedmnáct (22 %) produktů obsahovalo MAP DNA, čtyři produkty (5 %) obsahovaly MAA DNA a ve 12 (16 %) bylo detekováno MAH DNA. Koncentrace DNA MAP a MAH v některých vzorcích překračovala hodnotu 104 genomů/g. Analýzou mas a masných výrobků, kde v některých byla detekována DNA poddruhů M. avium nesouvisejících s živočišným druhem masa, byla také prokázána sekundární či křížová kontaminace během

  • Název v anglickém jazyce

    Precence of Mycobacterium avium in meat and meat products originating from the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of our study was to examine meat and meat products originating from the Czech market and to find out if any presence of Mycobacterium (M.) avium could be confirmed. Analysis of raw, cooked and fermented meat products was done using quantitative Real-time PCR method for the detection of specific insertion sequences for the subspecies M. avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. avium subsp. avium (MAA), M. avium subsp. hominissuis (MAH). Of the 77 meat products tested, 17 (22%) contained MAP DNA, in four samples (5%) were found MAA DNA and in 12 (16%) meat products MAH DNA was detected. The amounts of MAP and MAH DNA detected in some products exceeded 104 genomes per g. Due to the finding that DNA of M. avium subspecies unusual for the meat typeswas identified in meat samples, we showed that secondary or cross contamination of products during the processing occurred. Thus these products might represent a potential risk for immunocompromised humans.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    32-34

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus