Presence of Mycobacterium avium Subspecies and Hepatitis E Virus in Raw Meat Products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F14%3A%230001097" target="_blank" >RIV/00027162:_____/14:#0001097 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-13-252" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-13-252</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-13-252" target="_blank" >10.4315/0362-028X.JFP-13-252</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Presence of Mycobacterium avium Subspecies and Hepatitis E Virus in Raw Meat Products
Popis výsledku v původním jazyce
Meat and meat products may be the source of various pathogenic and potentially pathogenic agents for humans. We ascertained the occurrence of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, subsp. avium, and subsp. hominissuis, and hepatitis E virus in retail raw meat products. The DNA of at least one of the target M. avium subspecies was detected in 26 (29.2%) of 89 analyzed samples of meat products. Fourteen (15.7%), 1 (1.1%), and 17 (19.1%) samples contained the DNA of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, subsp. avium, and subsp. hominissuis, respectively. The number of mycobacterial cells per gram of meat products determined by real-time quantitative PCR ranged from 1.15 x 10(2) to 6.97 x 10(3). Mycobacterium chitae and Mycobacterium nonchromogenicum were isolated from three (3.4%) samples. Culture examination was not positive for any M. avium subspecies. Hepatitis E virus RNA was not detected in any of the samples.
Název v anglickém jazyce
Presence of Mycobacterium avium Subspecies and Hepatitis E Virus in Raw Meat Products
Popis výsledku anglicky
Meat and meat products may be the source of various pathogenic and potentially pathogenic agents for humans. We ascertained the occurrence of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, subsp. avium, and subsp. hominissuis, and hepatitis E virus in retail raw meat products. The DNA of at least one of the target M. avium subspecies was detected in 26 (29.2%) of 89 analyzed samples of meat products. Fourteen (15.7%), 1 (1.1%), and 17 (19.1%) samples contained the DNA of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, subsp. avium, and subsp. hominissuis, respectively. The number of mycobacterial cells per gram of meat products determined by real-time quantitative PCR ranged from 1.15 x 10(2) to 6.97 x 10(3). Mycobacterium chitae and Mycobacterium nonchromogenicum were isolated from three (3.4%) samples. Culture examination was not positive for any M. avium subspecies. Hepatitis E virus RNA was not detected in any of the samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Protection
ISSN
0362-028X
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
335-338
Kód UT WoS článku
000330819300021
EID výsledku v databázi Scopus
—