Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001012" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0001012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Krokodýlí maso a potenciální rizika jeho konzumace
Popis výsledku v původním jazyce
V České republice vstoupila v platnost nová vyhláška, která umožňuje chovat, porážet a zpracovávat krokodýly na maso jako jatečná zvířata. Farmový chov krokodýlů je rozšířen zejména v Africe, Asii, Austrálii a Severní Americe, v Evropě je spíše výjimečný. Rizika konzumace krokodýlího masa spočívají v možné přítomnosti zejména bakteriálních a parazitárních agens. Krokodýli jsou významným rezervoárem bakterií rodu Salmonella, které mohou být následně přítomny v jejich mase. Z parazitárních agens je pozornost věnována zejména přítomnosti trichinel, Spirometra spp., Anisakis spp. a zástupcům jazyčnatek (Pentastomida). Ve srovnání s jinými druhy mas má krokodýlí maso poměrně nízký obsah tuku a sodíku, nutričně příznivý je vysoký obsah bílkovin a polynenasycených mastných kyselin. I když má chov krokodýlů svá specifika, stejně jako u jiných jatečných zvířat je zásadní dodržování správné hygienické a výrobní praxe a zásad HACCP během chovu, porážky a zpracování masa.
Název v anglickém jazyce
Crocodile meat and potential health risks associated with its consumption
Popis výsledku anglicky
A new regulation on breeding, slaughtering and processing of crocodiles as slaughter animals came into force in the Czech Republic. Farm breeding of crocodiles is common especially in Africa, Asia, Australia and North America; it is rather unusual in Europe. Consumption of crocodile meat may pose a risk mainly by the possible presence of bacterial and parasitic agents. Crocodiles are significant reservoirs of Salmonella spp., which can be subsequently present in their meat. Among parasites, Trichinellaspp., Spirometra spp., Anisakis spp. and Pentastomida are primarily of interest. From the nutritional point of view, crocodile meat is lower in fat and sodium in comparison with other meats. It has a higher content of proteins and polyunsaturated fatty acids. Even though the crocodile breeding comprises several specificities, it is crucial to meet the good hygiene and manufacturing practices and HACCP procedures at the farm and slaughterhouse level and during meat processing, the same as
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
47-51
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—