Výskyt shigatoxigenních kmenů Escherichia coli u prasat a skotu na jatkách v ČR v roce 2013
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F14%3A%230001160" target="_blank" >RIV/00027162:_____/14:#0001160 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt shigatoxigenních kmenů Escherichia coli u prasat a skotu na jatkách v ČR v roce 2013
Popis výsledku v původním jazyce
Studie byla zpracována ve spolupráci se Státní veterinární správou (SVS) s cílem monitorovat výskyt Shiga-toxin produkujících izolátů Escherichia coli ve stěrech z jatečně upravených těl prasat a skotu. Z celkem 486 odebraných stěrů bylo detekováno 22 pozitivních vzorků. Získáno bylo 22 izolátů shigatoxigenních E. coli (STEC) a 1 kmen s charakteristikou potenciálně enterohemoragických E. coli (EHEC). Z výsledků této studie vyplývá celková prevalence výskytu shigatoxigenních E. coli ve stěrech z povrchujatečně upravených těl prasat a skotu 4,5 % a v případě potenciálně enterohemoragických kmenů pouze 0,2 %. Syrové maso pocházející z tuzemských chovů tedy v současnosti nepředstavuje významný zdroj STEC pro člověka.
Název v anglickém jazyce
Occurence of shigatoxigennic Escherichia coli in pig and cattle at slaughterhouses in the Czech Republic in 2013
Popis výsledku anglicky
This study was performed in cooperation with the State Veterinary Administration (SVA) in order to monitor the occurrence of Shiga toxin-producing Escherichia coli isolates in swabs from the carcasses of pigs and cattle at slaughterhouses. Out of 486 swabs 22 positive samples were detected. There were obtained 22 isolates of shigatoxigennic E. coli (STEC) in total and 1 strain with the characteristic of potential enterohemorrhagic E. coli (EHEC). Results of this study show the overall prevalence of shigatoxigennic E. coli 4.5% and 0.2% of potential enterohemorrhagic strains in the examined samples. Raw meat originating from local farms does not currently represent an important source of STEC for humans.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Klinická mikrobiologie a infekční lékařství
ISSN
1211-264X
e-ISSN
—
Svazek periodika
20
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
36-39
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—