Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Prevalence kvasinek v mléce subklinicky infikovaného mléčného skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F15%3A%230001271" target="_blank" >RIV/00027162:_____/15:#0001271 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Prevalence kvasinek v mléce subklinicky infikovaného mléčného skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této studii byla sledována prevalence jednotlivých zástupců kvasinek v chovech mléčného skotu v devíti krajích České republiky. Z celkem 729 individuálních vzorků mléka získaných od dojnic, které nevykazovaly klinické příznaky mastitid, bylo 63 (8,6 %)vzorků pozitivních na kvasinky. Bylo identifikováno 67 izolátů kvasinek, přičemž nejčetnější byla Candida spp. (n = 42; 62,7 %), následoval Trichosporon spp. (n = 13; 19,4 %) a Cryptococcus spp. (n = 6; 9 %), další rody kvasinek se vyskytovaly sporadicky. Výsledky naší studie potvrdily relativně četnou přítomnost kvasinek, převážně rodu Candida, ve vzorcích mléka, což zvyšuje riziko výskytu mastitid způsobených těmito mikroorganismy.

  • Název v anglickém jazyce

    Prevalence of yeast in the milk of subclinically infected dairy cattle

  • Popis výsledku anglicky

    The prevalence of yeasts in dairy farms in nine regions of the Czech Republic was monitored in this study. From a total of 729 individual milk samples collected from cows showing no clinical signs of mastitis, 63 (8.6 %) samples were positive for yeast.Among 67 yeast isolates that were identified, Candida spp. was the most common (n = 42; 62.7 %), followed by Trichosporon spp. (n = 13; 19.4 %) and Cryptococcus spp. (n = 6; 9 %). Other yeast genera occurred sporadically. The results of our study showedon a relatively frequent presence of yeasts, mainly Candida spp., in milk samples, which increases a risk of occurrence of mastitis caused by these microorganisms.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    210-214

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus