Výskyt a charakterizace kvasinek v mléce pocházejícího od skotu se subklinickou mastitidou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000105" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000105 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt a charakterizace kvasinek v mléce pocházejícího od skotu se subklinickou mastitidou
Popis výsledku v původním jazyce
Mastitida je závažné onemocnění v chovech skotu, které ovlivňuje nejen zdravotní stav zvířete, ale může mít vliv i na kvalitu mléka a jeho další zpracování. Navíc syrové mléko mastitidních krav může představovat riziko přenosu potenciálně patogenních mikroorganismů na člověka. Jedním z méně častých původců tohoto onemocnění mohou být i kvasinky. Cílem této studie bylo identifikovat a charakterizovat kvasinky vyskytující se v mléce jako původce subklinické mastitidy a jako potenciální zdroj infekce pro člověka. Izoláty kvasinek pocházející z mléka krav se subklinickou mastitidou byly identifikovány pomocí sekvenace podjednotky genu pro rRNA (doménu D1/D2) a oblasti ITS. U izolátů byla sledována hemolytická, fosfolipázová aktivita a citlivost k vybraným antimikrobiálním agens. Ve vzorcích mléka byly nejčastěji detekovány kvasinky rodu Candida zejména Candida krusei (Pichia kudriavzevii), Candida kefyr (Kluyveromyces marxianus), Candida famata (Debaryomyces hansenii) a zástupci rodu Trichosporon. Testované izoláty vykazovaly jak hemolytickou, tak fosfolipázovou aktivitu. U izolátů byla stanovena MIC (minimální inhibiční koncentrace) k vybraným antifungálním látkám. Výsledky studie naznačují, že syrové mléko může být zdrojem potenciálně patogenních kvasinek a kvasinek rezistentních k antifungálním látkám.
Název v anglickém jazyce
Occurence and characterisation of yeast in milk sampled from cow with sublinical mastitis
Popis výsledku anglicky
Mastitis is a serious disease in cattle, which affects not only the health status of the animal, but can also affect the quality of milk and its further processing. In addition, raw milk of mastitis cows may pose a risk of transmission of potentially pathogenic microorganisms to humans. Yeast may be one of the less common causes of this disease. The aim of this study was to identify and characterize yeasts found in milk as a causative agent of subclinical mastitis and as a potential source of infection for humans. Yeast isolates derived from cow's milk with subclinical mastitis were identified by sequencing the rRNA gene subunit (domain D1 / D2) and the ITS region. Hemolytic, phospholipase activity and susceptibility to selected antimicrobial agents were studied in isolates. The most frequently detected yeasts of the genus Candida were Candida krusei (Pichia kudriavzevii), Candida kephyr (Kluyveromyces marxianus), Candida famata (Debaryomyces hansenii) and representatives of the genus Trichosporon. The isolates tested showed both hemolytic and phospholipase activity. In isolates, MIC (minimum inhibitory concentration) to selected antifungal agents was determined. The results of the study suggest that raw milk may be a source of potentially pathogenic yeasts and yeasts resistant to antifungal agents.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910092" target="_blank" >QK1910092: Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů