Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Virus hepatitidy E a možnosti jeho přenosu v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000031" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000031 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Virus hepatitidy E a možnosti jeho přenosu v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Virus hepatitidy E (HEV) je ve středoevropských podmínkách původcem sporadických případů hepatitidy E u lidí. Genetická variabilita tohoto viru má za následek jeho výskyt jednak v lidské populaci, ale i u rozmanitých druhů zvířat (savců, ptáků i ryb) a s tím související zoonotický přenos. V chovech prasat domácích i v populacích černé a jelení zvěře nezpůsobuje klinicky zjevné onemocnění. Tato zvířata jsou přirození hostitelé HEV a to i v České republice. Za zdroj onemocnění jsou proto pokládány nedostatečně tepelně upravené masné produkty pocházející z vepřového masa, vnitřností nebo zvěřiny. Naproti tomu jsou známy genotypy HEV vyskytující se výhradně v lidské populaci, které způsobují rozsáhlé epidemie hepatitidy E převážně v oblastech jihovýchodní Asie a to z důvodu fekální kontaminace vodních zdrojů a nedostatečných hygienických podmínek.

  • Název v anglickém jazyce

    Hepatitis E virus and the possibility of transmission in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The hepatitis E virus (HEV) is the causative agent of sporadic humane cases of hepatitis E in central Europe. Genetic variability of the virus has resulted in its presence both in the human population and in various species of animals (mammals, birds and fish) and causes the related zoonotic transmission. In the populations of swine, wild boars and deers HEV causes a clinically inapparent disease and the animals serve as natural reservoirs of HEV in the Czech Republic. Therefore, undercooked meat products from pork, offal and game meat are considered to be the sources of hepatitis E. Moreover, certain genotypes of HEV only occurring in human population cause large epidemics in southeastern areas of Asia due to fecal contamination of water sources.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    42-48

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus