Virus hepatitidy E
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000139" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000139 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61383082:_____/16:00000281 RIV/00216208:11110/16:10323192 RIV/75010330:_____/16:00011345 RIV/00216224:14110/16:00120250
Výsledek na webu
<a href="http://www.prolekare.cz/epidemiologie-clanek/virus-hepatitidy-e-58282" target="_blank" >http://www.prolekare.cz/epidemiologie-clanek/virus-hepatitidy-e-58282</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Virus hepatitidy E
Popis výsledku v původním jazyce
The number of detected cases of hepatitis E (HE) shows an increasing trend in the Czech Republic, probably due the introduction of new diagnostic methods and greater awareness of HE. In most cases, the source of infection has remained unconfirmed or entirely unclear. The causative agent, toe hepatitis E virus (HEV), belongs to the Hepeviridae family Recently, many isolates from mammals, birds, and fish have been identified. REV is widespread among farm gigs and wild boar populations all over the word. Both species serve as HEV reservoirs. Consumption of undercooked meat or offal from the reservoir animals is considered to be unsafe due to zoonotic transmission of HEV. The aim of the present article is to summarize recent findings regarding HEV.
Název v anglickém jazyce
Hepatitis E virus
Popis výsledku anglicky
The number of detected cases of hepatitis E (HE) shows an increasing trend in the Czech Republic, probably due the introduction of new diagnostic methods and greater awareness of HE. In most cases, the source of infection has remained unconfirmed or entirely unclear. The causative agent, toe hepatitis E virus (HEV), belongs to the Hepeviridae family Recently, many isolates from mammals, birds, and fish have been identified. REV is widespread among farm gigs and wild boar populations all over the word. Both species serve as HEV reservoirs. Consumption of undercooked meat or offal from the reservoir animals is considered to be unsafe due to zoonotic transmission of HEV. The aim of the present article is to summarize recent findings regarding HEV.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie
ISSN
1210-7913
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
4-14
Kód UT WoS článku
000377135900002
EID výsledku v databázi Scopus
—