Virus hepatitidy E
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F16%3A00120250" target="_blank" >RIV/00216224:14110/16:00120250 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61383082:_____/16:00000281 RIV/00216208:11110/16:10323192 RIV/00027162:_____/16:N0000139 RIV/75010330:_____/16:00011345
Výsledek na webu
<a href="https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2016-1-5/virus-hepatitidy-e-58282" target="_blank" >https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2016-1-5/virus-hepatitidy-e-58282</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Virus hepatitidy E
Popis výsledku v původním jazyce
Počet prokázaných případů hepatitidy E (HE) v České republice má vzrůstající tendenci a to zřejmě z důvodu zavedení nových diagnostických postupů a také většího povědomí o HE. Zdroje onemocnění zůstávají ve většině případů nepotvrzené nebo zcela nejasné. Původce onemocnění virus hepatitidy E (HEV) patří do čeledi Hepeviridae, v rámci které byly popsány kmeny HEV od různých druhů zvířat z třídy savců, ptáků a ryb. HEV je rozšířen v chovech prasat domácích a v populacích prasat divokých po celém světě. Prasata domácí i divoká jsou považována za významné rezervoáry HEV. Konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa a vnitřností z rezervoárových zvířat je z hlediska zoonotického přenosu HEV riziková. Cílem tohoto článku je shrnutí nových poznatků o HEV.
Název v anglickém jazyce
Hepatitidis E virus
Popis výsledku anglicky
The number of detected cases of hepatitis E (HE) shows an increasing trend in the Czech Republic, probably due the introduction of new diagnostic methods and greater awareness of HE. In most cases, the source of infection has remained unconfirmed or entirely unclear. The causative agent, toe hepatitis E virus (HEV), belongs to the Hepeviridae family Recently, many isolates from mammals, birds, and fish have been identified. REV is widespread among farm gigs and wild boar populations all over the word. Both species serve as HEV reservoirs. Consumption of undercooked meat or offal from the reservoir animals is considered to be unsafe due to zoonotic transmission of HEV. The aim of the present article is to summarize recent findings regarding HEV.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30303 - Infectious Diseases
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Čs. epidemiologie, mikrobiologie, imunologie
ISSN
1210-7913
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
„4“-„+“
Kód UT WoS článku
000377135900002
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85020374970