Ojedinělý mechanizmus rezistence ke kolistinu u Escherichia coli izolované ze syrového drůbežího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000026" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000026 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.kmil.trios.cz" target="_blank" >http://www.kmil.trios.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ojedinělý mechanizmus rezistence ke kolistinu u Escherichia coli izolované ze syrového drůbežího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Plasmid-mediated resistance to colistin is a recently described phenomenon. The study reports this new type of colistin resistance in food isolates of Escherichia coli in the Czech Republic. Strains with phenotypically determined colistin resistance were studied for presence of the mcr-1 and mcr-2 genes. A positive finding of E. coli harboring the mcr-1 gene was confirmed in a sample of raw minced turkey meat imported from Poland. Two different strains of E. coli carrying the mcr-1 gene were detected in the same sample. This is the first reported case of this type of resistance in E. coli strains isolated from foods at retail in the Czech Republic.
Název v anglickém jazyce
A rare mechanism of resistance to colistin in Escherichia coli isolated from raw poultry meat
Popis výsledku anglicky
Plasmid-mediated resistance to colistin is a recently described phenomenon. The study reports this new type of colistin resistance in food isolates of Escherichia coli in the Czech Republic. Strains with phenotypically determined colistin resistance were studied for presence of the mcr-1 and mcr-2 genes. A positive finding of E. coli harboring the mcr-1 gene was confirmed in a sample of raw minced turkey meat imported from Poland. Two different strains of E. coli carrying the mcr-1 gene were detected in the same sample. This is the first reported case of this type of resistance in E. coli strains isolated from foods at retail in the Czech Republic.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Klinická mikrobiologie a infekční lékařství
ISSN
1211-264X
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
58-60
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85028664561