Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Occurrence of Cronobacter spp. in Ready‐to‐Eat Vegetable Products, Frozen Vegetables, and Sprouts Examined Using Cultivation and Real‐Time PCR Methods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000011" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000011 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.14399" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.14399</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.14399" target="_blank" >10.1111/1750-3841.14399</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Occurrence of Cronobacter spp. in Ready‐to‐Eat Vegetable Products, Frozen Vegetables, and Sprouts Examined Using Cultivation and Real‐Time PCR Methods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Environmental matrices and food products are hypothesized to be sources of Cronobacter spp. The severity of neonatal infections, increasing number of cases in elderly and immunocompromised individuals, as well as isolation of Cronobacter spp. from clinical materials demands that more attention should be paid to Cronobacter spp. detection and occurrence of the bacteria in food products. Here, a total of 175 samples of ready-to-eat vegetables, frozen vegetables, and sprouted seeds were collected during a period of 1 year and examined for the presence of Cronobacter spp. using a cultivation method with two different sample preparations and real-time polymerase chain reaction (qPCR). In total, Cronobacter spp. were detected in 22.3% of tested samples using cultivation. In comparison, direct qPCR detected Cronobacter spp. in 37.7% of these samples (p < 0.01; Fisher’s exact test) and the numbers of genome equivalents per gram reached 108 in some samples of sprouts. Cronobacter spp. were isolated from 51.4%, 37.2%, and 5.2% samples of sprouts, frozen vegetables, and cut green leaves/salads, respectively. Using qPCR, the most frequently contaminated sample types were sprouts (91.4%) and frozen vegetables (60.5%), whereas the rate of positivity for cut green leaves/salads was, in comparison, only 8.2% (p< 0.01; χ2-test for independence).

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of Cronobacter spp. in Ready‐to‐Eat Vegetable Products, Frozen Vegetables, and Sprouts Examined Using Cultivation and Real‐Time PCR Methods

  • Popis výsledku anglicky

    Environmental matrices and food products are hypothesized to be sources of Cronobacter spp. The severity of neonatal infections, increasing number of cases in elderly and immunocompromised individuals, as well as isolation of Cronobacter spp. from clinical materials demands that more attention should be paid to Cronobacter spp. detection and occurrence of the bacteria in food products. Here, a total of 175 samples of ready-to-eat vegetables, frozen vegetables, and sprouted seeds were collected during a period of 1 year and examined for the presence of Cronobacter spp. using a cultivation method with two different sample preparations and real-time polymerase chain reaction (qPCR). In total, Cronobacter spp. were detected in 22.3% of tested samples using cultivation. In comparison, direct qPCR detected Cronobacter spp. in 37.7% of these samples (p < 0.01; Fisher’s exact test) and the numbers of genome equivalents per gram reached 108 in some samples of sprouts. Cronobacter spp. were isolated from 51.4%, 37.2%, and 5.2% samples of sprouts, frozen vegetables, and cut green leaves/salads, respectively. Using qPCR, the most frequently contaminated sample types were sprouts (91.4%) and frozen vegetables (60.5%), whereas the rate of positivity for cut green leaves/salads was, in comparison, only 8.2% (p< 0.01; χ2-test for independence).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30303 - Infectious Diseases

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Science

  • ISSN

    0022-1147

  • e-ISSN

    1750-3841

  • Svazek periodika

    83

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    3054-3058

  • Kód UT WoS článku

    000452797900020

  • EID výsledku v databázi Scopus