Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874228" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874228 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce byla detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice v průběhu roku 2014. Celkem bylo analyzováno 312 vzorků včetně krájené zeleniny (n=94), mražené zeleniny (n=57), nezpracované zeleniny (n=54), čerstvého a mraženého ovoce (n=72) a klíčků (n=35). Vzorky byly vyšetřeny kultivační metodou podle ČSN EN ISO 10273 a pomocí real-time PCR cílené na gen ompF (specifického pro rod Yersinia) a na gen ail (faktor virulence specifický pro Y. enterocolitica). Yersinia spp. a Y. enterocolitica byly izolovány z 52 (16,7%), respektive 31 (9,9%) vzorků. Izoláty konfirmované jako Y. enterocolitica byly dále charakterizovány biotypizací, sérotypizací a detekcí genu ail. Biotypizace odhalila, že všechny izoláty náležely k biotypu 1A. Sérotypizací bylo zjištěno, že čtyři izoláty náležely k sérotypu O:08 a jeden k sérotypu O:05. Pouze jeden izolát disponoval genem ail (0,3%). Vzorky ovoce a zeleniny byly zároveň analyzovány pomocí molekulárních metod. Výsledky real-time PCR potvrdily přítomnost Yersinia spp. a patogenní Y. enterocolitica (nesoucí gen ail) ve 37 (12,0%) a 21 (6,8%) vzorcích. Ačkoli za hlavní zdroj patogenní Y. enterocolitica je považováno vepřové maso a výrobky z něj, výsledky této studie ukazují, že nezpracované nebo minimálně zpracované ovoce a zelenina mohou být dalším zdrojem patogenní Y. enterocolitica a představovat pro spotřebitele zdravotní riziko.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of Yersinia enterocolitica in Fruit and Vegetable Purchased at Supermarkets in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was detection of Yersinia enterocolitica in fruits and vegetable purchased in the supermarkets in the Czech Republic during a period of one year 2014. A total of 312 samples including cut green leaves (n=94), frozen vegetable (n=57), untreated vegetable (n=54), fresh and frozen fruit (n=72) and sprouts (n=35) were analyzed. The samples were examined using cultivation methods according to ČSN EN ISO 10273 and by real-time PCR targeting ompF (specific for genus Yersinia) and ail gene (Y. enterocolitica specific factor of virulence). Yersinia spp. and Y. enterocolitica were isolated from 52 (16.7%) and 31 (9.9%) samples, respectively. Isolates which were confirmed as Y. enterocolitica were subjected to further characterization (biotyping, serotyping and detection of ail gene). Biotyping revealed only biotype 1A in all of isolates. Serotyping test determined that four isolates belong to serotype O:08 and one to serotype O:05. Only one isolate contained ail gene (0.3%). Simultaneously, samples of fruits and vegetable were analyzed using molecular method. Real-time PCR results confirmed Yersinia spp. and pathogenic Y. enterocolitica (carrying ail gene) in 37 (12.0%) and 21 (6.8%) samples. Although the main source of pathogenic Y. enterocolitica is considered pork and its products, the results of the study show that unprocessed or minimally processed fruits and vegetables can be another source of pathogenic Y. enterocolitica and pose a health risk to consumers.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XVIII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7305-772-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    7-9

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku