Detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874228" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874228 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce byla detekce Yersinia enterocolitica v ovoci a zelenině zakoupené v tržní síti v České republice v průběhu roku 2014. Celkem bylo analyzováno 312 vzorků včetně krájené zeleniny (n=94), mražené zeleniny (n=57), nezpracované zeleniny (n=54), čerstvého a mraženého ovoce (n=72) a klíčků (n=35). Vzorky byly vyšetřeny kultivační metodou podle ČSN EN ISO 10273 a pomocí real-time PCR cílené na gen ompF (specifického pro rod Yersinia) a na gen ail (faktor virulence specifický pro Y. enterocolitica). Yersinia spp. a Y. enterocolitica byly izolovány z 52 (16,7%), respektive 31 (9,9%) vzorků. Izoláty konfirmované jako Y. enterocolitica byly dále charakterizovány biotypizací, sérotypizací a detekcí genu ail. Biotypizace odhalila, že všechny izoláty náležely k biotypu 1A. Sérotypizací bylo zjištěno, že čtyři izoláty náležely k sérotypu O:08 a jeden k sérotypu O:05. Pouze jeden izolát disponoval genem ail (0,3%). Vzorky ovoce a zeleniny byly zároveň analyzovány pomocí molekulárních metod. Výsledky real-time PCR potvrdily přítomnost Yersinia spp. a patogenní Y. enterocolitica (nesoucí gen ail) ve 37 (12,0%) a 21 (6,8%) vzorcích. Ačkoli za hlavní zdroj patogenní Y. enterocolitica je považováno vepřové maso a výrobky z něj, výsledky této studie ukazují, že nezpracované nebo minimálně zpracované ovoce a zelenina mohou být dalším zdrojem patogenní Y. enterocolitica a představovat pro spotřebitele zdravotní riziko.
Název v anglickém jazyce
Detection of Yersinia enterocolitica in Fruit and Vegetable Purchased at Supermarkets in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was detection of Yersinia enterocolitica in fruits and vegetable purchased in the supermarkets in the Czech Republic during a period of one year 2014. A total of 312 samples including cut green leaves (n=94), frozen vegetable (n=57), untreated vegetable (n=54), fresh and frozen fruit (n=72) and sprouts (n=35) were analyzed. The samples were examined using cultivation methods according to ČSN EN ISO 10273 and by real-time PCR targeting ompF (specific for genus Yersinia) and ail gene (Y. enterocolitica specific factor of virulence). Yersinia spp. and Y. enterocolitica were isolated from 52 (16.7%) and 31 (9.9%) samples, respectively. Isolates which were confirmed as Y. enterocolitica were subjected to further characterization (biotyping, serotyping and detection of ail gene). Biotyping revealed only biotype 1A in all of isolates. Serotyping test determined that four isolates belong to serotype O:08 and one to serotype O:05. Only one isolate contained ail gene (0.3%). Simultaneously, samples of fruits and vegetable were analyzed using molecular method. Real-time PCR results confirmed Yersinia spp. and pathogenic Y. enterocolitica (carrying ail gene) in 37 (12.0%) and 21 (6.8%) samples. Although the main source of pathogenic Y. enterocolitica is considered pork and its products, the results of the study show that unprocessed or minimally processed fruits and vegetables can be another source of pathogenic Y. enterocolitica and pose a health risk to consumers.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XVIII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-772-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
7-9
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—