Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt Yersinia enterocolitica v potravinách rostlinného původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874346" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874346 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt Yersinia enterocolitica v potravinách rostlinného původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo zhodnotit výskyt patogenních a nepatogenních Yersinia enterocolitica v potravinách jiného než živočišného původu za použití kultivačních metod a qPCR. Y. enterocolitica biotyp 1A byl izolován z 10,2% z 295 vyšetřených vzorků. Pouze jeden z těchto izolátů nesl patogenní gen ail. Vyšší výskyt byl zaznamenán v čerstvé zpracované zelenině (sekané listy a míchané saláty: 33,0%) a v mražené zelenině (29,8%) ve srovnání s nedělenou zeleninou (3,7%), naklíčenými semeny (2,9%) a jahodami (1,8%). Při použití qPCR amplifikující gen ail (specifický pro patogenní kmeny) byla Y. enterocolitica zjištěna u 7,1% vzorků.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurance of Yersinia enterocolitica in food of non-animal origin

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to assess the occurence of pathogenic and non-pathogenic Yersinia enterocolitica in food of non-animal origin using cultivation methods and qPCR. Y. enterocolitica biotype 1A was isolated from 10.2% out of 295 examined samples. Only one of these samples harbours pathogenic gene ail. The higher occurrence was observed in fresh processed vegetable (cut-leaf and mixed salads: 33.0%) and frozen vegetable (29.8%) in comparison to whole vegetable (3.7%), sprout seeds (2.9%) and strawberry (1.8%). Using qPCR amplifying ail gene (specific for pathogenic strain) Y. enterocolitica was detected in 7.1% of samples.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVII.

  • ISBN

    978-80-8077-486-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    121-124

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    18. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku