Výskyt Yersinia enterocolitica v potravinách rostlinného původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874346" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874346 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt Yersinia enterocolitica v potravinách rostlinného původu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zhodnotit výskyt patogenních a nepatogenních Yersinia enterocolitica v potravinách jiného než živočišného původu za použití kultivačních metod a qPCR. Y. enterocolitica biotyp 1A byl izolován z 10,2% z 295 vyšetřených vzorků. Pouze jeden z těchto izolátů nesl patogenní gen ail. Vyšší výskyt byl zaznamenán v čerstvé zpracované zelenině (sekané listy a míchané saláty: 33,0%) a v mražené zelenině (29,8%) ve srovnání s nedělenou zeleninou (3,7%), naklíčenými semeny (2,9%) a jahodami (1,8%). Při použití qPCR amplifikující gen ail (specifický pro patogenní kmeny) byla Y. enterocolitica zjištěna u 7,1% vzorků.
Název v anglickém jazyce
Occurance of Yersinia enterocolitica in food of non-animal origin
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to assess the occurence of pathogenic and non-pathogenic Yersinia enterocolitica in food of non-animal origin using cultivation methods and qPCR. Y. enterocolitica biotype 1A was isolated from 10.2% out of 295 examined samples. Only one of these samples harbours pathogenic gene ail. The higher occurrence was observed in fresh processed vegetable (cut-leaf and mixed salads: 33.0%) and frozen vegetable (29.8%) in comparison to whole vegetable (3.7%), sprout seeds (2.9%) and strawberry (1.8%). Using qPCR amplifying ail gene (specific for pathogenic strain) Y. enterocolitica was detected in 7.1% of samples.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVII.
ISBN
978-80-8077-486-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
121-124
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
18. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—