Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis jako potenciální lidský patogen a jeho výskyt v masných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000029" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000029 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis jako potenciální lidský patogen a jeho výskyt v masných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) je původcem paratuberkulózy přežvýkavců a maso infikovaných zvířat je jedním z možných zdrojů MAP pro člověka. Předkládaná práce shrnuje dosavadní poznatky o patogenním potenciálu MAP, zdrojích a cestách expozice člověka MAP se zaměřením na maso a masné výrobky. Diskutován je rovněž vliv podmínek výroby na přežívání a výskyt MAP v masných výrobcích vyrobených bez tepelného ošetření. Studium možných zdrojů MAP a odolnosti mykobakterií k podmínkám výroby potravin přináší nové informace o výskytu MAP v potravním řetězci člověka, i když význam alimentární expozice živým MAP a/nebo složkám jejich buněčných stěn nebyl dosud zcela objasněn.

  • Název v anglickém jazyce

    Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis as a potential human pathogen and it’s presence in meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) is theetiological agent of paratuberculosis affecting ruminants and meat of infected animals is one of the possible sources of MAP for humans. The paper about the pathogenic potential of MAP, sources and human exposure routes of MAP focusing on meat and meat products. The influence of processing condition on the survival and occurrence of MAP in meat products produced without heat treatment is discussed. Study of potential sources of MAP and mycobacterial resistance to food processing conditions brings new information about MAP occurrence in the human food chain, although the importance of dietary exposure to live MAP cells and/or components of their cell walls has not yet been clearly determined.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    26-29

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus