Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis jako potenciální lidský patogen a jeho výskyt v masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000029" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000029 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis jako potenciální lidský patogen a jeho výskyt v masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) je původcem paratuberkulózy přežvýkavců a maso infikovaných zvířat je jedním z možných zdrojů MAP pro člověka. Předkládaná práce shrnuje dosavadní poznatky o patogenním potenciálu MAP, zdrojích a cestách expozice člověka MAP se zaměřením na maso a masné výrobky. Diskutován je rovněž vliv podmínek výroby na přežívání a výskyt MAP v masných výrobcích vyrobených bez tepelného ošetření. Studium možných zdrojů MAP a odolnosti mykobakterií k podmínkám výroby potravin přináší nové informace o výskytu MAP v potravním řetězci člověka, i když význam alimentární expozice živým MAP a/nebo složkám jejich buněčných stěn nebyl dosud zcela objasněn.
Název v anglickém jazyce
Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis as a potential human pathogen and it’s presence in meat products
Popis výsledku anglicky
Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) is theetiological agent of paratuberculosis affecting ruminants and meat of infected animals is one of the possible sources of MAP for humans. The paper about the pathogenic potential of MAP, sources and human exposure routes of MAP focusing on meat and meat products. The influence of processing condition on the survival and occurrence of MAP in meat products produced without heat treatment is discussed. Study of potential sources of MAP and mycobacterial resistance to food processing conditions brings new information about MAP occurrence in the human food chain, although the importance of dietary exposure to live MAP cells and/or components of their cell walls has not yet been clearly determined.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
26-29
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—