Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rezistence laktobacilů k antibiotikům

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000056" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000056 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/18:43877133

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/170-171/veda_171_s.1-4.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/170-171/veda_171_s.1-4.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rezistence laktobacilů k antibiotikům

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo stanovení citlivosti na antimikrobiální látky u laktobacilů izolovaných z mléka a mléčných výrobků. Mikrodiluční metodou byly u 39 kmenů laktobacilů (L. brevis, L. curvatus, L. fermentum, L. plantarum, L. rhamnosus) stanoveny minimální inhibiční koncentrace ampicilinu, gentamicinu, chloramfenikolu, streptomycinu, tetracyklinu, erytromycinu, kanamycinu a klindamycinu. Kmeny byly klasifikovány jako rezistentní či citlivé na základě mezních hodnot (cut-off) doporučených EFSA. Mikrodiluční metodou bylo 29 kmenů (74 %) rezistentních nejméně k jedné antimikrobiální látce (nejčastěji k aminoglykosidům), 3 kmeny L. brevis byly multirezistentní. Tato studie poskytuje důležité údaje o stavu antibiotické rezistence u laktobacilů.

  • Název v anglickém jazyce

    Resistance of lactobacilli to antibiotics

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine susceptibility to antimicrobial agents in lactobacilli, not belonging to the starter cultures, isolated from milk and dairy products. Minimal inhibitory concentrations of ampicillin, gentamicin, chloramphenicol, streptomycin, tetracycline, erythromycin, kanamycin and clindamycin were established in 39 strains of lactobacilli (L. brevis, L. curvatus, L. fermentum, L. plantarum, L. rhamnosus) by microdilution method. Strains were classified as susceptible or resistant to antimicrobials based on the cut-off values according to the EFSA guideline. Twenty-nine strains (74%) were resistant to at least one antimicrobial agent (the most frequently to aminoglycosides), 3 L. brevis strains were multiresistant. This study provides important data on the status of antibiotic resistance in lactobacilli.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    1-4

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus