Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873597" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873597 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027162:_____/15:#0001318

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Důležitým kritériem pro vyhodnocení bezpečnosti laktobacilů používaných jako startovací či probiotické kultury se stala absence získané rezistence k antimikrobiálním látkám, neboť laktobacily mohou být rezervoáry determinant této rezistence s možností horizontálního přenosu genů na jiné bakterie, včetně patogenních. Cílem této práce bylo sledování citlivosti/rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám. Metodou polymerázové řetězové reakce bylo identifikováno 80 obligátně a fakultativně heterofermentativních laktobacilů (L. brevis, L. paracasei, L. curvatus, L. fermentum, L. plantarum a L. rhamnosus) pocházejících z BIO mléčných výrobků (n=52) a sýrů (n=10) z tržní sítě České republiky. Pomocí mikrodiluční metody bylyu laktobacilů stanoveny minimální inhibiční koncentrace k ampicilinu, gentamicinu, chloramfenikolu, streptomycinu, tetracyklinu, erytromycinu a klindmycinu a na základě breakpointů stanovených EFSA byla u kmenů sledována rezistence k jed

  • Název v anglickém jazyce

    Resistance of lactobacilli isolated from milk products to antimicrobials

  • Popis výsledku anglicky

    The absence of acquired antimicrobial resistance has become an important criterion to evaluate the biosafety of lactobacilli used as industrial starter or probiotic cultures, because lactobacilli may be a reservoir of antibiotic resistance determinants with transmission potential to other bacteria including pathogenic species. The aim of this study was to monitor the susceptibility/resistance to antimicrobials in lactobacilli isolated from dairy products. Eighty of obligate and facultative heterofermentative lactobacilli (L. brevis, L. paracasei, L. curvatus, L. fermentum, L. plantarum and L. rhamnosus) originated from 62 retail dairy products - BIO dairy products (n=52) and cheeses (n=10) collected in the Czech Republic was investigated by PCR method.Minimal inhibitory concentrations of ampicillin, gentamicin, chlo-ramphenicol, streptomycin, tetracycline, erythromycin, and clindamycin were established in lactobacilli by microdilution method and strains were determined resistant to an

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    790-794

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus