Rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873597" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873597 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027162:_____/15:#0001318
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám
Popis výsledku v původním jazyce
Důležitým kritériem pro vyhodnocení bezpečnosti laktobacilů používaných jako startovací či probiotické kultury se stala absence získané rezistence k antimikrobiálním látkám, neboť laktobacily mohou být rezervoáry determinant této rezistence s možností horizontálního přenosu genů na jiné bakterie, včetně patogenních. Cílem této práce bylo sledování citlivosti/rezistence laktobacilů izolovaných z mléčných výrobků k antimikrobiálním látkám. Metodou polymerázové řetězové reakce bylo identifikováno 80 obligátně a fakultativně heterofermentativních laktobacilů (L. brevis, L. paracasei, L. curvatus, L. fermentum, L. plantarum a L. rhamnosus) pocházejících z BIO mléčných výrobků (n=52) a sýrů (n=10) z tržní sítě České republiky. Pomocí mikrodiluční metody bylyu laktobacilů stanoveny minimální inhibiční koncentrace k ampicilinu, gentamicinu, chloramfenikolu, streptomycinu, tetracyklinu, erytromycinu a klindmycinu a na základě breakpointů stanovených EFSA byla u kmenů sledována rezistence k jed
Název v anglickém jazyce
Resistance of lactobacilli isolated from milk products to antimicrobials
Popis výsledku anglicky
The absence of acquired antimicrobial resistance has become an important criterion to evaluate the biosafety of lactobacilli used as industrial starter or probiotic cultures, because lactobacilli may be a reservoir of antibiotic resistance determinants with transmission potential to other bacteria including pathogenic species. The aim of this study was to monitor the susceptibility/resistance to antimicrobials in lactobacilli isolated from dairy products. Eighty of obligate and facultative heterofermentative lactobacilli (L. brevis, L. paracasei, L. curvatus, L. fermentum, L. plantarum and L. rhamnosus) originated from 62 retail dairy products - BIO dairy products (n=52) and cheeses (n=10) collected in the Czech Republic was investigated by PCR method.Minimal inhibitory concentrations of ampicillin, gentamicin, chlo-ramphenicol, streptomycin, tetracycline, erythromycin, and clindamycin were established in lactobacilli by microdilution method and strains were determined resistant to an
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
790-794
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—