Výskyt a charakteristika laktobacilů izolovaných z masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870510" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870510 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt a charakteristika laktobacilů izolovaných z masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo sledování frekvence výskytu laktobacilů v masných výrobcích určených k přímé spotřebě, druhové zastoupení a citlivost k antimikrobiálním látkám. Izoláty byly identifikovány metodou PCR. Bylo vyšetřeno 148 vzorků masných výrobků. Laktobacily byly detekovány v 107 vzorcích (72 %). Identifikovány byly 4 druhy laktobacilů (L. sakei, L. plantarum, L. brevis a L. curvatus). Rezistence k antimikrobiálnmím látkám byla testována mikrodiluční metodou a byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace. 9 kmenů (60 %) bylo rezistentních alespoň k jednomu antibiotiku, 1 kmen byl rezistntní ke 3 skupinám antimikrobiálních látek.
Název v anglickém jazyce
Occurrence and characteristic of lactobacilli isolated from meat products
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to monitor the frequency of lactobacilli in ready-to-eat meat products and to determine the species and their susceptibility to antimicrobial substance. In this work, identification of suspect isolates was investigated by PCR method. In total 148 samples of meat products were examined and lactobacilli were detected in 107 samples (72%). In meat products 4 lactobacilli species were identified (L. sakei, L. plantarum, L. brevis and L. curvatus). Resistance to antimicrobials was tested by broth microdilution method and minimum inhibition concentrations were established. Nine strains (60%) were resistant to at least one antimicrobial substance, one strain was resistant to 3 groups of antimicrobial substances.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
20-22
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—