Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt a charakteristika laktobacilů izolovaných z masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870510" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870510 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt a charakteristika laktobacilů izolovaných z masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo sledování frekvence výskytu laktobacilů v masných výrobcích určených k přímé spotřebě, druhové zastoupení a citlivost k antimikrobiálním látkám. Izoláty byly identifikovány metodou PCR. Bylo vyšetřeno 148 vzorků masných výrobků. Laktobacily byly detekovány v 107 vzorcích (72 %). Identifikovány byly 4 druhy laktobacilů (L. sakei, L. plantarum, L. brevis a L. curvatus). Rezistence k antimikrobiálnmím látkám byla testována mikrodiluční metodou a byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace. 9 kmenů (60 %) bylo rezistentních alespoň k jednomu antibiotiku, 1 kmen byl rezistntní ke 3 skupinám antimikrobiálních látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence and characteristic of lactobacilli isolated from meat products

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to monitor the frequency of lactobacilli in ready-to-eat meat products and to determine the species and their susceptibility to antimicrobial substance. In this work, identification of suspect isolates was investigated by PCR method. In total 148 samples of meat products were examined and lactobacilli were detected in 107 samples (72%). In meat products 4 lactobacilli species were identified (L. sakei, L. plantarum, L. brevis and L. curvatus). Resistance to antimicrobials was tested by broth microdilution method and minimum inhibition concentrations were established. Nine strains (60%) were resistant to at least one antimicrobial substance, one strain was resistant to 3 groups of antimicrobial substances.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    20-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus