Virus hepatitidy u prasat domácích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000085" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000085 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vetweb.cz/" target="_blank" >https://vetweb.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Virus hepatitidy u prasat domácích
Popis výsledku v původním jazyce
Výskyt viru hepatitidy E (HEV) byl zjištěn v chovech prasat domácích téměř po celém světě. Prasata domácí i divoká jsou považována za hlavní zvířecí rezervoár tohoto zoonotického viru. Mezi hlavní cesty přenosu HEV na člověka je řazen přenos nedostatečně tepelně upravenými potravinami zejména živočišného původu nebo přímým kontaktem s infikovanými zvířaty. Proto se tato studie zabývá výskytem HEV u prasat domácích, která dosáhla jatečné hmotnosti v průběhu konvenčního nebo ekologického chovu a jejichž maso a vnitřnosti se po poražení na jatkách stávají součástí potravního řetězce člověka. Celkem bylo vyšetřeno 150 prasat domácích pocházejících ze tří konvenčních chovů a 113 prasat domácích z jednoho ekologického chovu. RNA HEV byla detekována alespoň v jednom vyšetřovaném vzorku (játrech, žluči a obsahu střevním) u devíti (6 %) prasat domácích z konvenčních chovů a u 10 (9 %) prasat domácích z ekologického chovu. Z dosažených výsledků je zřejmé, že prasata domácí mohou vylučovat HEV i v době porážky bez ohledu na způsob chovu. Vepřové maso a vnitřnosti pocházející z infikovaných zvířat mohou být po nedostatečném tepelném ošetření zdrojem HEV pro člověka.
Název v anglickém jazyce
Hepatitis E virus in domestic pigs
Popis výsledku anglicky
Hepatitis E virus (HEV) has been detected in domestic pigs almost all over the world. Domestic pigs and wild boars are considered to be the main animal reservoir of this zoonotic virus. The main routes of transmission of HEV to human include food-borne transmission trough insufficiently heat treated food, especially of animal origin, or direct contact with infected animals. This study was focused on the occurrence of HEV in domestic fattening pigs that have reached the slaughtered weight during conventional or organic breeding system. In total, 150 pigs from three conventional farms and 113 pigs from one organic farm were examined. HEV RNA was detected in at least one analysed sample (liver, bile and intestinal content) of nine (6%) pigs from conventional farms and ten (9%) pigs from organic farm. It is clear from the results that domestic pigs can excrete HEV even at the time of slaughter regardless of the way they are bred. Meat and offal from infected animals may be a source of HEV for humans after insufficient heat treatment.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10607 - Virology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
33-37
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—