Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Souhrn stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k viru hepatitidy E (HEV) jako patogenu přenosnému potravinami

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000139" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000139 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Souhrn stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k viru hepatitidy E (HEV) jako patogenu přenosnému potravinami

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v červenci tohoto roku (2017) zveřejnil vědecké stanovisko, které kriticky hodnotí dostupné informace související s možnostmi přenosu viru hepatitidy E (HEV) na území Evropy. Zaměřuje se tak na přenos tohoto viru ze zvířat, potravin a prostředí na obyvatele. V Evropě se přenos kontaminovanými potravinami jeví jako hlavní cesta šíření ve spojitosti se sporadickými případy i epidemiemi virové hepatitidy typu E. Syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso a vnitřnosti rezervoárových zvířat jsou nejčastěji popisovanými potravinami v této souvislosti. Živočišné druhy, jako jsou prasata domácí, prasata divoká a případně jelenovití, byly stanoveny za rezervoáry HEV. Kontakt s infikovanými zvířaty představuje také riziko infekce HEV. Imunosuprimovaní pacienti jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku chronických infekcí s těžkou progresí onemocnění a fatálními následky. Cílem této publikace je shrnout hlavní poznatky tohoto vědeckého stanoviska a seznámit s nimi čtenáře.

  • Název v anglickém jazyce

    Summary of European Food Safety Authority (EFSA) scientific opinion on hepatitis E virus (HEV) as food-borne pathogen

  • Popis výsledku anglicky

    The European Food Safety Authority (EFSA) published a scientific opinion on hepatitis E virus (HEV) and its possibilities of transmission animals, food and the environment. Food-borne transmission appears to be the major pathway for human HEV infections in Europe. Raw or undercooked pork meat or pork liver, sausages are the most frequently reported food products associated with sporadic cases or outbreaks of HEV. Domestic pigs, wild boar and likely deer are the main animal reservoirs of HEV. Contact with infected animal reservoirs is also a risk for HEV infection. Personnel with occupational exposure to pigs or wild boar are more frequently seropositive than the general population. Immunosuppressed patients are at increased risk for chronic infections with severe disease progression and fatal outcome. The aim of the present publication is to summarize the main findings of this scientific opinion and to familiarize them with the readers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10607 - Virology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    57-63

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus