Souhrn stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k viru hepatitidy E (HEV) jako patogenu přenosnému potravinami
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000139" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000139 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.maso.cz" target="_blank" >http://www.maso.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Souhrn stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k viru hepatitidy E (HEV) jako patogenu přenosnému potravinami
Popis výsledku v původním jazyce
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v červenci tohoto roku (2017) zveřejnil vědecké stanovisko, které kriticky hodnotí dostupné informace související s možnostmi přenosu viru hepatitidy E (HEV) na území Evropy. Zaměřuje se tak na přenos tohoto viru ze zvířat, potravin a prostředí na obyvatele. V Evropě se přenos kontaminovanými potravinami jeví jako hlavní cesta šíření ve spojitosti se sporadickými případy i epidemiemi virové hepatitidy typu E. Syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso a vnitřnosti rezervoárových zvířat jsou nejčastěji popisovanými potravinami v této souvislosti. Živočišné druhy, jako jsou prasata domácí, prasata divoká a případně jelenovití, byly stanoveny za rezervoáry HEV. Kontakt s infikovanými zvířaty představuje také riziko infekce HEV. Imunosuprimovaní pacienti jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku chronických infekcí s těžkou progresí onemocnění a fatálními následky. Cílem této publikace je shrnout hlavní poznatky tohoto vědeckého stanoviska a seznámit s nimi čtenáře.
Název v anglickém jazyce
Summary of European Food Safety Authority (EFSA) scientific opinion on hepatitis E virus (HEV) as food-borne pathogen
Popis výsledku anglicky
The European Food Safety Authority (EFSA) published a scientific opinion on hepatitis E virus (HEV) and its possibilities of transmission animals, food and the environment. Food-borne transmission appears to be the major pathway for human HEV infections in Europe. Raw or undercooked pork meat or pork liver, sausages are the most frequently reported food products associated with sporadic cases or outbreaks of HEV. Domestic pigs, wild boar and likely deer are the main animal reservoirs of HEV. Contact with infected animal reservoirs is also a risk for HEV infection. Personnel with occupational exposure to pigs or wild boar are more frequently seropositive than the general population. Immunosuppressed patients are at increased risk for chronic infections with severe disease progression and fatal outcome. The aim of the present publication is to summarize the main findings of this scientific opinion and to familiarize them with the readers.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10607 - Virology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
57-63
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—