Prevalence a epidemiologická charakteristika Listeria monocytogenes v syrovém baleném mase z tržní sítě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000092" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000092 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cit.vfu.cz/konference/mvp2018/4download/sbornik.pdf" target="_blank" >https://cit.vfu.cz/konference/mvp2018/4download/sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Prevalence a epidemiologická charakteristika Listeria monocytogenes v syrovém baleném mase z tržní sítě
Popis výsledku v původním jazyce
Listeria monocytogenes je bakterie s ubikvitárním výskytem a významný intracelulární patogen způsobující listeriózu, což je onemocnění přenášené potravinami, které představuje nebezpečí zejména pro rizikové skupiny populace (imunokompromitované osoby, starší osoby, těhotné ženy a novorozenci). Nebezpečí pro člověka představují především potraviny určené k přímé spotřebě. Cílem studie bylo stanovení výskytu a charakteristika kmenů L. monocytogenes v baleném syrovém mase z maloobchodní tržní sítě České republiky v letech 2017-2018. Získané izoláty L. monocytogenes byly typovány sérotypizací a makrorestrikční analýzou. L. monocytogenes byla detekována ve 30,7 % vzorků (20/65) různých druhů mas, zejména vepřového a hovězího. Nejčastější byly sérotypy 1/2a a 1/2c. Zatímco kmeny sérotypu 1/2a vykazovaly vysokou heterogenitu, všechny kmeny sérotypu 1/2c izolované z masa jiného původu patřily ke stejnému pulsotypu.
Název v anglickém jazyce
Prevalence and epidemiological characteristics of Listeria monocytogenes in raw packed meat from retail
Popis výsledku anglicky
Listeria monocytogenes is a bacterium with ubiquitous occurrence and a significant intracellular pathogen causing listeriosis, which is a food-borne illness posing a danger especially for risk groups of the populations (immunocompromised people, elderly people, pregnant women and newborns). Danger for human mainly represents food for direct consumption. The aim of the study was to determine the prevalence and characteristics of L. monocytogenes in packed raw meat from retail of the Czech Republic during 2017-2018. The obtained isolates of L. monocytogenes were typed by serotyping and macrorestriction analysis. L. monocytogenes was found in 30,7% of samples (20/65) of various types of meat, especially pork and beef. The most frequent strains were serotype 1/2a and 1/2c. While serotype 1/2a strains exhibited high heterogeneity, all strains of serotype 1/2c isolated from meat of different origin belonged to the same pulsotype.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NV16-31488A" target="_blank" >NV16-31488A: Molekulární epidemiologie listerióz s využitím metod sekvenace nové generace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů