Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Atypická mykobaktéria a jejich výskyt na ready-to-eat, syrové a mražené zelenině

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000142" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000142 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sskm.tym.sk/podujatia/Spravy_2018_SA.pdf" target="_blank" >http://www.sskm.tym.sk/podujatia/Spravy_2018_SA.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Atypická mykobaktéria a jejich výskyt na ready-to-eat, syrové a mražené zelenině

  • Popis výsledku v původním jazyce

    VII. Kongres Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie SLS a XXVI. Moravsko-Slovenské mikrobiologické dni, Hotel Atrium, Nový Smokovec, Slovensko, 24.-26.9.2018. V současné době je celosvětovým trendem konzumace minimálně upravené zeleniny a ovoce při současném zachování maximální hodnoty vitamínů, stopových a minerálních prvků. Jedná se zejména o zeleninu a ovoce v syrovém stavu a tzv. ready-to-eat (RTE) produkty, např. čerstvé saláty, krájená zelenina nebo drobné ovoce. Vzhledem k chybějícímu tepelnému opracování existuje u těchto typů potravin zvýšené riziko pro konzumenty z hlediska mikrobiologické bezpečnosti potravin. Atypická, netuberkulózní mykobaktéria (NTM) se běžně vyskytují v prostředí, jako je např. voda, půda, prach, vzduch, apod. Význam NTM pro běžnou, zdravou populaci není až tak velký, avšak významné riziko mohou NTM představovat pro určité skupiny lidí, jako jsou imunosuprimované osoby, příp. starší osoby a děti.V rámci této práce bylo otestováno 178 vzorků syrové zeleniny, RTE, mražené zeleniny a bobulového ovoce. Zástupci rodu Mycobacterium sp. byly prokázány prakticky ve všech vzorcích. Ze 17 vzorků bylo izolováno 22 životaschopných NTM, které byly určeny do druhu pomocí sekvenování. Byla izolována řada NTM, která byla dříve popsána jako původci onemocnění u lidí, avšak jejich přítomnost v potravinách nebyla do současné doby prokázána.

  • Název v anglickém jazyce

    Atypical mycobacteria and their occurrence on ready-to-eat, raw and frozen vegetables

  • Popis výsledku anglicky

    VII. Congress of Slovak Society of Clinical Microbiology SLS and XXVI. Moravian-Slovak Microbiological Days, Hotel Atrium, Nový Smokovec, Slovakia, 24.-26.9.2018. At present, the world trend of eating minimally processed vegetables and fruits while maintaining the maximum value of vitamins, minerals and minerals. These include vegetables and fruits and so-called ready-to-eat (RTE) products, such as fresh salads, sliced vegetables or berries. Due to the lack of heat treatment, there is, however, an increased risk for microbiological food safety in these foods. Atypical, non-tuberculous mycobacteria (NTM) are commonly found in environment such as water, soil, dust, air, etc. The importance of NTM for a healthy population is not so great, but a significant risk may be for certain groups of people, such as immunosuppressed persons, elderly and children. 178 samples of raw vegetable, RTE, frozen vegetables and berries were tested. Representatives of the Mycobacterium sp. have been demonstrated in almost all samples. Of 17 samples, 22 viable NTMs were isolated and identified using sequencing. Some isolates has been previously isolated from human patients, but their presence neither in food nor in environment has not been proven to date.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rychlé, komplexní a multiplexní metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnění v potravinách živočišného a rostlinného původu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů