Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza čerstvých zeleninovo-ovocných šťáv a smoothies z pohledu mikrobiální kontaminace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000141" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000141 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sskm.tym.sk/podujatia/Spravy_2018_SA.pdf" target="_blank" >http://www.sskm.tym.sk/podujatia/Spravy_2018_SA.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza čerstvých zeleninovo-ovocných šťáv a smoothies z pohledu mikrobiální kontaminace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    VII. Kongres Slovenskej spoločnosti klinickej mikrobiológie SLS a XXVI. Moravsko-Slovenské mikrobiologické dni, Hotel Atrium, Nový Smokovec, Slovensko, 24.-26.9.2018. Zeleninovo-ovocné šťávy včetně smoothies mohou představovat významný alternativní způsob denního příjmu ovoce a zeleniny, a proto se stávají v poslední době velmi oblíbené. Bohužel ovoce a zelenina včetně jejich produktů mohou být i zdrojem původců alimentárních infekcí. Tento příspěvek je zaměřen na detekci méně sledovaných infekčních agens jako jsou viry (noroviry), bakterie (Yersinie enterocolitica, Staphylococcus aureus) a parazité (Cryptospordium sp., G. lamblia) v zelenino-ovocných šťávách a smoothies. Celkem bylo analyzováno 80 vzorků šťáv a smoothies pocházejících z různých typů stravovacích zařízení pomocí molekulárních a kultivačních metod. U 15 vzorků z 80 (18%) testovaných bylo prokázáno alespoň jedno ze sledovaných infekčních agens (S. aureus, Y.enterocolitica. Cryptospordium sp., G. lamblia). Nejčastěji byl detekován druh S. aureus (60 % pozitivních vzorků). V žádném vzorku nebyl potvrzen záchyt norovirů NoV GI and NoV GII. Z uvedených výsledků vyplývá, že z mikrobiálního hlediska vyšetřované zeleninovo-ovocné šťávy představují zvýšené zdravotní riziko a mohly by tak být potencionálním zdrojem alimentárních nákaz zejména u oslabených jedinců.

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of fresh vegetable-fruit juices and smoothies from the perspective of microbial contamination

  • Popis výsledku anglicky

    VII. Congress of Slovak Society of Clinical Microbiology SLS and XXVI. Moravian-Slovak Microbiological Days, Hotel Atrium, Nový Smokovec, Slovakia, 24.-26.9.2018. Vegetable-fruit juices including smoothies can form a significant alternative to the daily intake of fruits and vegetables, and have become very popular these days. Unfortunately, fruits and vegetables, including their products, may also be a source of food-borne infections. This paper focuses on the detection of infectious agents such as viruses (noroviruses), bacteria (Yersinie enterocolitica, Staphylococcus aureus) and parasites (Cryptospordium sp., G. lamblia) in vegetable juices and smoothies that are not monitor regullary. In total, 80 samples of juices and smoothies from different types of meals were analyzed using molecular and cultivation methods. In 15 samples from 80 (18%) tested, at least one of the following infectious agents was detected (S. aureus, Y.enterocolitica, Cryptospordium sp., G. lamblia). The most common type of S. aureus (60% positive samples) was detected. No positiv samples for norovirus NoV GI and NoV GII was confirmed in any sample. These results show that microbiologically examined vegetable and fruit juices pose an increased health risk and could thus be a potential source of food-borne infections, especially for weakened individuals.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810212" target="_blank" >QK1810212: Rychlé, komplexní a multiplexní metody pro simultánní detekci původců alimentárních onemocnění v potravinách živočišného a rostlinného původu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů