Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000083" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000083 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14310/18:00106036
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo ověřit mikrobiální bezpečnost 80 vzorků smoothies a čerstvých džusů prodávaných v restauracích, kavárnách a nákupních centrech v rámci Prahy se zaměřením na výskyt bakteriálních, virových a parazitárních původců alimentárních onemocnění, kteří nejsou dle legislativy v tomto typu potravin běžně sledováni. Výsledky analýz prokázaly přítomnost Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Cryptosporidium sp. a Giardia lamblia skoro v jedné pětině testovaných vzorků. Jejich koncentrace byla nicméně nízká a nepřesáhla 50 KTJ/g (kolonie tvořící jednotky/g) nebo 10 [GE]/g (genomový ekvivalent/g) vzorku. Mykobaktérie, noroviry ani adenoviry prokázány nebyly. Vzhledem ke konzumaci těchto potravin bez tepelné úpravy a vzhledem k nízkým infekčním dávkám některých patogenů by toto zjištění mělo být z hlediska bezpečnosti potravin bráno v potaz.
Název v anglickém jazyce
Fresh juices and smoothies - monitoring the presence of unregulated important pathogens of bacterial, viral and parasitic origin
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the microbial safety of 80 smoothies and fresh juices sold in restaurants, cafes and shopping centres in Prague for the occurrence of bacterial, viral and parasitic pathogens, which are not regulated by legislation in this type of food. Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Cryptosporidium sp. a Giardia lamblia were found in almost one fifth of samples. Their concentration was low and did not exceed 50 CFU/g (colony forming units/g) or 10 [GE]/g (genome equivalents/g). Mycobacteria, noroviruses and adenoviruses were not proven. Considering the consumption of these foods without heat treatment and due to low infectious dose of some pathogens, this food safety assessment should be taken into account.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2018
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
136-140
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—