Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000083" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000083 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14310/18:00106036

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo ověřit mikrobiální bezpečnost 80 vzorků smoothies a čerstvých džusů prodávaných v restauracích, kavárnách a nákupních centrech v rámci Prahy se zaměřením na výskyt bakteriálních, virových a parazitárních původců alimentárních onemocnění, kteří nejsou dle legislativy v tomto typu potravin běžně sledováni. Výsledky analýz prokázaly přítomnost Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Cryptosporidium sp. a Giardia lamblia skoro v jedné pětině testovaných vzorků. Jejich koncentrace byla nicméně nízká a nepřesáhla 50 KTJ/g (kolonie tvořící jednotky/g) nebo 10 [GE]/g (genomový ekvivalent/g) vzorku. Mykobaktérie, noroviry ani adenoviry prokázány nebyly. Vzhledem ke konzumaci těchto potravin bez tepelné úpravy a vzhledem k nízkým infekčním dávkám některých patogenů by toto zjištění mělo být z hlediska bezpečnosti potravin bráno v potaz.

  • Název v anglickém jazyce

    Fresh juices and smoothies - monitoring the presence of unregulated important pathogens of bacterial, viral and parasitic origin

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the microbial safety of 80 smoothies and fresh juices sold in restaurants, cafes and shopping centres in Prague for the occurrence of bacterial, viral and parasitic pathogens, which are not regulated by legislation in this type of food. Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Cryptosporidium sp. a Giardia lamblia were found in almost one fifth of samples. Their concentration was low and did not exceed 50 CFU/g (colony forming units/g) or 10 [GE]/g (genome equivalents/g). Mycobacteria, noroviruses and adenoviruses were not proven. Considering the consumption of these foods without heat treatment and due to low infectious dose of some pathogens, this food safety assessment should be taken into account.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2018

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    136-140

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus