Datum použitelnosti, nebo datum minimální trvanlivosti? Jak postupovat při vymezení doby údržnosti potravin podle EFSA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879292" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879292 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-1/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Datum použitelnosti, nebo datum minimální trvanlivosti? Jak postupovat při vymezení doby údržnosti potravin podle EFSA
Popis výsledku v původním jazyce
Podle článku 14 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 není potravina bezpečná, jestliže je škodlivá pro lidské zdraví, nebo není vhodná k lidské spotřebě. Z hlediska mikrobiologie potravin to může znamenat buď přítomnost patogenních, resp. potenciálně patogenních bakterií, nebo přítomnost bakterií vyvolávajících kažení, a to v množství, které již potravinu senzoricky mění. V terminologii bezpečnosti potravin představují obě možnosti přítomnost biologického nebezpečí. Nastavení a ověřování bezpečnosti potravin během jejich doby údržnosti patří mezi povinnosti provozovatelů potravinářských podniků (PPP). Ověření doby údržnosti zahrnuje získávání a dokumentování všech důkazů, které potvrzují, že doba údržnosti je stanovena spolehlivě a že potravina zůstane bezpečná i kvalitní až do konce doby údržnosti.
Název v anglickém jazyce
Expiry date or date of minimum durability? How to proceed with EFSA food shelf life
Popis výsledku anglicky
According to Article 14 of Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council, a food is unsafe if it is harmful to human health or unfit for human consumption. From the point of view of food microbiology, this may mean either the presence of pathogenic or potentially pathogenic bacteria, or the presence of spoilage bacteria, in amounts that already change the food sensory. In food safety terminology, both options represent the presence of a biological hazard. Setting and verifying food safety during their time sustainability is one of the food business operators (PPP) obligations. Verification of shelf life involves obtaining and documenting all evidence that the shelf life is determined reliably and that the food remains safe and of good quality until the end of the shelf life.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
36-41
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—