Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Datum použitelnosti, nebo datum minimální trvanlivosti? Jak postupovat při vymezení doby údržnosti potravin podle EFSA

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879292" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879292 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-1/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Datum použitelnosti, nebo datum minimální trvanlivosti? Jak postupovat při vymezení doby údržnosti potravin podle EFSA

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Podle článku 14 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 není potravina bezpečná, jestliže je škodlivá pro lidské zdraví, nebo není vhodná k lidské spotřebě. Z hlediska mikrobiologie potravin to může znamenat buď přítomnost patogenních, resp. potenciálně patogenních bakterií, nebo přítomnost bakterií vyvolávajících kažení, a to v množství, které již potravinu senzoricky mění. V terminologii bezpečnosti potravin představují obě možnosti přítomnost biologického nebezpečí. Nastavení a ověřování bezpečnosti potravin během jejich doby údržnosti patří mezi povinnosti provozovatelů potravinářských podniků (PPP). Ověření doby údržnosti zahrnuje získávání a dokumentování všech důkazů, které potvrzují, že doba údržnosti je stanovena spolehlivě a že potravina zůstane bezpečná i kvalitní až do konce doby údržnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Expiry date or date of minimum durability? How to proceed with EFSA food shelf life

  • Popis výsledku anglicky

    According to Article 14 of Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council, a food is unsafe if it is harmful to human health or unfit for human consumption. From the point of view of food microbiology, this may mean either the presence of pathogenic or potentially pathogenic bacteria, or the presence of spoilage bacteria, in amounts that already change the food sensory. In food safety terminology, both options represent the presence of a biological hazard. Setting and verifying food safety during their time sustainability is one of the food business operators (PPP) obligations. Verification of shelf life involves obtaining and documenting all evidence that the shelf life is determined reliably and that the food remains safe and of good quality until the end of the shelf life.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    36-41

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus