Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Occurrence of selected viral, bacterial and protozoan pathogens in fresh juices and smoothies in Prague, Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000020" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000020 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14310/18:00104853

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713518302408" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713518302408</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.05.015" target="_blank" >10.1016/j.foodcont.2018.05.015</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Occurrence of selected viral, bacterial and protozoan pathogens in fresh juices and smoothies in Prague, Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fresh squeezed juices and smoothies currently enjoy great popularity among consumers. However, data regarding the microbiological safety of these products sold to the public in food outlets are either very limited or missing completely. Within the current study, 80 samples of fresh juices and smoothies collected from food outlets in Prague, Czech Republic, were examined using culture and molecular methods for the presence of selected viral, bacterial and protozoan agents. One fifth of the smoothies and juices collected at food outlets contained Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Cryptosporidiwn sp. or Giardia laniblia. The number of pathogens in all samples was lower than 50 CFU/g or 10 genome equivalents/g; in most cases pre-enrichment was required for successful culture of bacteria. Mycobacteria, human noroviruses (NoV GI and NoV GII) and adenoviruses were not detected at all. Smoothies and fresh juices are consumed without any further (thermal) treatment. Thus, the presence of pathogenic agents could have a significant impact on consumer health.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of selected viral, bacterial and protozoan pathogens in fresh juices and smoothies in Prague, Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Fresh squeezed juices and smoothies currently enjoy great popularity among consumers. However, data regarding the microbiological safety of these products sold to the public in food outlets are either very limited or missing completely. Within the current study, 80 samples of fresh juices and smoothies collected from food outlets in Prague, Czech Republic, were examined using culture and molecular methods for the presence of selected viral, bacterial and protozoan agents. One fifth of the smoothies and juices collected at food outlets contained Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Cryptosporidiwn sp. or Giardia laniblia. The number of pathogens in all samples was lower than 50 CFU/g or 10 genome equivalents/g; in most cases pre-enrichment was required for successful culture of bacteria. Mycobacteria, human noroviruses (NoV GI and NoV GII) and adenoviruses were not detected at all. Smoothies and fresh juices are consumed without any further (thermal) treatment. Thus, the presence of pathogenic agents could have a significant impact on consumer health.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Control

  • ISSN

    0956-7135

  • e-ISSN

    1873-7129

  • Svazek periodika

    93

  • Číslo periodika v rámci svazku

    November

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    310-314

  • Kód UT WoS článku

    000440390200038

  • EID výsledku v databázi Scopus