Výskyt vybraných virových, bakteriálních a parazitárních agens v čerstvých zelenino-ovocných šťávách a smoothies
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000203" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000203 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf" target="_blank" >http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt vybraných virových, bakteriálních a parazitárních agens v čerstvých zelenino-ovocných šťávách a smoothies
Popis výsledku v původním jazyce
RANK 6-7.2.2019 Pardubice – přednáška. Molekulární metody představují v současné době významný nástroj pro detekci mikrobiálních agens v potravinách. V této práci byly použity metody real-time PCR (qPCR) a reverzně transkripční qPCR (RT-qPCR) pro sledování výskytu virových, bakteriálních a parazitárních agens v čerstvých džusech a smoothies vzorkovaných z různých typů stravovacích zařízení v ČR. Celkem bylo analyzováno 80 vzorků zelenino-ovocných šťáv a smoothies na přítomnost mikrobiálních agens, které se běžně v těchto matricích nesledují, ale mohou je kontaminovat a představovat tak riziko vzniku alimentární infekce. Konkrétně se jednalo o detekci norovirů NoV GI and NoV GII, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus, Cryptosporidium sp., a Giardia lamblia. U 15 vzorků z 80 (18%) testovaných bylo prokázáno alespoň jedno ze sledovaných mikrobiálních agens (S. aureus, Y. enterocolitica, Cryptosporidium sp., G. lamblia). V žádném vzorku nebyl potvrzen záchyt norovirů. Z uvedených výsledků vyplývá, že z mikrobiálního hlediska vyšetřované zelenino-ovocné šťávy mohou představovat zvýšené zdravotní riziko a být tak potencionálním zdrojem alimentárních nákaz zejména u oslabených jedinců.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of Selected Viral, Bacterial and Parasitic Agents in Fresh Vegetable-Fruit Juices and Smoothies
Popis výsledku anglicky
RANK 6-7.2.2019 Pardubice – lecture. Molecular methods are currently an important tool for detection of microbial agents in food. In this work, real-time PCR (qPCR) and reverse transcription qPCR (RT-qPCR) were used to monitor the presence of viral, bacterial and parasitic agents in fresh juices and smoothies sampled from different types of catering establishments in the Czech Republic. In total, 80 samples of vegetables and fruit juices and smoothies have been analyzed for the presence of microbial agents that are not normally observed in these matrices but can contaminate them and pose a risk of food-borne infections. Specifically, presenece of noroviruses NoV GI and NoV GII, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus, Cryptosporidium sp., and Giardia lamblia were tested. In 15 samples from 80 (18%) tested, at least one of the microbial agents studied (S. aureus, Y. enterocolitica, Cryptosporidium sp., G. lamblia) was detected. Norovirus was not detected in any of these samples. These results show that microbiologically examined vegetables and fruit juices may pose an increased health risk and thus be a potential source of food-borne infections, especially in vulnerable individuals.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů