Protozoární parazité – riziko výskytu u čerstvé zeleniny, jahod a bylinek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000031" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf" target="_blank" >http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Protozoární parazité – riziko výskytu u čerstvé zeleniny, jahod a bylinek
Popis výsledku v původním jazyce
RANK 6-7.2.2019 Pardubice – přednáška. Tento příspěvek shrnuje výsledky získané v rámci tří studií prováděných v laboratořích odd. Bezpečnosti potravin a krmiv, VÚVeL. Cílem studií bylo zjistit přítomnost a množství protozoárních parazitů – Cryptosporidium sp. a Giardia intestinalis v zelenině, naklíčených semenech, bylinkách a drobném ovoci. Cryptosporidium sp. i G. intestinalis jsou původci akutních i chronických střevních infekcí člověka. Zdrojem alimentární infekce bývá nejčastěji voda kontaminovaná trusem zvířat nebo potraviny, které přišly do kontaktu s takto kontaminovanou vodou, příp. půdou. Zelenina a ovoce testované v rámci této studie byly získány přímo z farem nebo z tržní sítě v České republice. Veškeré vzorky byly vyšetřeny pomocí metody real time PCR (qPCR). Přítomnost protozoí byla zjištěna ve všech testovaných matricích, kromě klíčků. Četnost výskytu pozitivních nálezů byla ve všech kategoriích potravin do 5 %; u žádného ze vzorků nebyl počet oocyst vyšší jak 101 na gram vzorku. Obecně se udává, že pro vznik infekce postačuje jedna až deset oocyst, u rizikových skupin (osoby se sníženou imunitou, starší lidé, malé děti) jedna až pět oocyst. Vzhledem k tomu, že ovoce a zelenina jsou nejčastěji konzumovány v syrovém stavu nebo jsou dodávány do tržní sítě ve stavu určeném pro přímou konzumaci (ready-to-eat) představuje nález protozoárních oocyst riziko pro konzumenty.
Název v anglickém jazyce
Protozoan parasites - The risk of occurrence of fresh vegetables, strawberries and herbs
Popis výsledku anglicky
RANK 6-7.2.2019 Pardubice – lecture. This paper summarizes the results obtained in the framework of three studies carried out in the laboratories of the department of Food and Feed safety, VUVeL. The aim of the studies was to determine the presence and number of protozoan parasites - Cryptosporidium sp. and Giardia intestinalis in vegetables, sprout seeds, herbs and soft fruits. Cryptosporidium sp. and G. intestinalis are the causal agents of acute and chronic intestinal infections of humans. Water contaminated with animal waste or foodstuffs with previous contact with contaminated water or soil are the most common source of infection. Vegetables and fruits tested in this study were obtained directly from farms or from the markets in the Czech Republic. All samples were examined using real time PCR (qPCR). The presence of protozoa was detected in all tested matrices except sprouts. The frequency of positive findings was up to 5% in all categories; the number of oocysts was lower than 101 per gram of sample. It is known that one to ten oocysts are sufficient for infection; in risk groups of people (people with impaired immunity, elderly people, young children) even lower. Since fruits and vegetables are most consumed in raw state, the finding of protozoan oocysts in fresh vegetable and fruits represent a risk to consumers.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů