Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiologická kvalita jahod a prostředí na třech českých farmách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000040" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000040 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2019/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiologická kvalita jahod a prostředí na třech českých farmách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci studie bylo odebráno 140 vzorků čerstvých jahod a 233 vzorků prostředí ze tří českých farem zaměřených na pěstování jahod. Vzorky byly analyzovány pomocí kultivační metody a metody real time PCR na přítomnost bakteriálních, virových a parazitárních původců onemocnění. Pozitivní nálezy byly zjištěny u jahod i v prostředí farem. Kromě Escherichia coli bylo množství pozitivních vzorků z hlediska bakteriálních patogenů nízké. U 5 % jahod byla detekována přítomnost protozoárních parazitů; virová agens způsobující zvracení a průjmy byla prokázána u 1,4 % vzorků jahod. Mikroorganismy se na jahodách vyskytují běžně. Nicméně je žádoucí a možné snižovat jejich výskyt a množství (včetně patogenních mikroorganismů) na jahodách různými kontrolními opatřeními, jako jsou např. kapková závlaha, používání nastýlek, rukavic pro sezónní pracovníky nebo zamezení kontaminace vlivem organického odpadu.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbiological quality of strawberries and environment at three Czech farms

  • Popis výsledku anglicky

    In the study, 140 samples of field strawberries and 233 of environmental samples from three Czech strawberry farms were collected. The samples were tested by culture and real time PCR method for the presence of bacterial, viral and parasitic infectious agents. Positive findings were found in both strawberries and the environment. Except of Escherichia coli, the number of positive samples from the point of view of bacterial pathogens was low. The presence of protozoa was detected in 5% strawberries; viral agents causing vomiting and diarrhoea were found in 1,4 % strawberries. Microorganisms are commonly occurring in strawberries. However, reduction and decreasing of their amount (including pathogenic microorganisms) in strawberries is desirable using number of control measurements, such as drip irrigation, using of mulch, gloves for seasonal workers or avoiding contamination by organic waste.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    74

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    61-64

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus