Mikrobiologická kvalita jahod a prostředí na třech českých farmách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000040" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000040 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-3-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kvalita jahod a prostředí na třech českých farmách
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci studie bylo odebráno 140 vzorků čerstvých jahod a 233 vzorků prostředí ze tří českých farem zaměřených na pěstování jahod. Vzorky byly analyzovány pomocí kultivační metody a metody real time PCR na přítomnost bakteriálních, virových a parazitárních původců onemocnění. Pozitivní nálezy byly zjištěny u jahod i v prostředí farem. Kromě Escherichia coli bylo množství pozitivních vzorků z hlediska bakteriálních patogenů nízké. U 5 % jahod byla detekována přítomnost protozoárních parazitů; virová agens způsobující zvracení a průjmy byla prokázána u 1,4 % vzorků jahod. Mikroorganismy se na jahodách vyskytují běžně. Nicméně je žádoucí a možné snižovat jejich výskyt a množství (včetně patogenních mikroorganismů) na jahodách různými kontrolními opatřeními, jako jsou např. kapková závlaha, používání nastýlek, rukavic pro sezónní pracovníky nebo zamezení kontaminace vlivem organického odpadu.
Název v anglickém jazyce
Microbiological quality of strawberries and environment at three Czech farms
Popis výsledku anglicky
In the study, 140 samples of field strawberries and 233 of environmental samples from three Czech strawberry farms were collected. The samples were tested by culture and real time PCR method for the presence of bacterial, viral and parasitic infectious agents. Positive findings were found in both strawberries and the environment. Except of Escherichia coli, the number of positive samples from the point of view of bacterial pathogens was low. The presence of protozoa was detected in 5% strawberries; viral agents causing vomiting and diarrhoea were found in 1,4 % strawberries. Microorganisms are commonly occurring in strawberries. However, reduction and decreasing of their amount (including pathogenic microorganisms) in strawberries is desirable using number of control measurements, such as drip irrigation, using of mulch, gloves for seasonal workers or avoiding contamination by organic waste.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
74
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
61-64
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—