Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt významných virů způsobujících alimentární infekce v povrchových a pitných vodách ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000022" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000022 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.ekomonitor.cz/seminare/2020-02-05-vodarenska-biologie-2020" target="_blank" >http://www.ekomonitor.cz/seminare/2020-02-05-vodarenska-biologie-2020</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt významných virů způsobujících alimentární infekce v povrchových a pitných vodách ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Množství virových onemocnění, která mají epidemiologickou souvislost s vodou či potravinami, má v poslední době vzrůstající charakter. Vodní zdroje jsou často kontaminovány patogenními virovými agens a mohou tak sloužit tak jako vhodné vehikulum pro jejich šíření. K takovémuto šíření dochází i přes četná opatření, která jsou v současné cílena zejména na zamezení bakteriálních kontaminací. Jejich částečná nefunkčnost je dána odlišnými vlastnostmi bakterií a virů. Cílem referátu je seznámit posluchače nejen s výsledky analýz povrchových i podzemních vod na přítomnost vybraných virových agens (humánní noroviry, adenoviry, virus hepatitidy A či virus hepatitidy E), ale také s molekulárně epidemiologickými studiemi právě v souvislosti s vodními zdroji v ČR.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurence of food-borne viruses in surface and drinking waters of the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    In recent years, viruses have been increasingly recognized as important causes of food- and water-borne diseases. Water sources are often contaminated with pathogenic viral agents and thus could serve as a suitable vehicle for their spread despite the preventive measures focused mainly against bacterial contamination of water sources. Partial failure of current measures is due to different characteristics of bacteria and viruses. The aim of present contributions is to summarize current results of analyses of water for industrial purposes and ground water for the presence of selected viral agents (human noroviruses, adenoviruses, hepatitis A virus or hepatitis E virus) as well as molecular epidemiological studies associated with water resources in the Czech Republic.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10607 - Virology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů