Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dlouhodobé přežívání Listeria monocytogenes v mlékárenských provozech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000144" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000144 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_183_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_183_3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dlouhodobé přežívání Listeria monocytogenes v mlékárenských provozech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakterie Listeria monocytogenes se vyznačují rozsáhlou schopností environmentální adaptace, která přispívá k jejich přežívání v prostředí potravinářských provozů, šíření v potravinovém řetězci a vzniku listerióz u spotřebitelů. Cílem této studie bylo srovnání diverzity genomu suspektně perzistentních kmenů L. monocytogenes ze sýrařských podniků za využití metody celogenomového sekvenování (WGS). Výsledky studie potvrdily, že metoda WGS je vhodným nástrojem umožňujícím poskytnout manažerům potravinářských podniků informace o výskytu perzistentních kmenů bakterií dlouhodobě znehodnocujících kvalitu a bezpečnost jejich výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    Long-term survival of Listeria monocytogenes in dairy plants

  • Popis výsledku anglicky

    Listeria monocytogenes are characterized by an extensive ability of environmental adaptation, which contributes to their survival in the environment of food processing plants, spread in the food chain and the development of listeriosis in consumers. The aim of this study was to compare the genome diversity of suspected persistent L. monocytogenes strains from cheese processing plants using whole genome sequencing (WGS). The results of the study confirmed that the WGS method is a suitable tool to provide food business managers with information on the presence of persistent strains of bacteria that in long term decrease the quality and food safety of their products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    13-17

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus