Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dissemination and characteristics of Klebsiella spp. at the processed cheese plant

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F21%3AN0000258" target="_blank" >RIV/00027162:_____/21:N0000258 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=232_2020-CJFS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=232_2020-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/232/2020-CJFS" target="_blank" >10.17221/232/2020-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Dissemination and characteristics of Klebsiella spp. at the processed cheese plant

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Klebsiella genus is not generally considered as a major foodborne pathogen and with regard to food production represents especially hygiene indicator. This study was focused on the monitoring of Klebsiella spp. dissemination at the processed cheese plant and determination of virulence determinants and antibiotic resistance of obtained klebsiella strains. Klebsiella spp. was detected in 43% (37/87) of samples: swabs from cheese processing environment (34/69), personnel (2/3) and raw material (milk powder) from an opened packaging (1/7). All tested samples of final processed cheeses were negative for the presence of Klebsiella spp. Obtained strains were identified as K. oxytoca (n=32) and K. pneumoniae (n=23). Typing results enabled to reveal the presence of two predominant PFGE clusters of K. pneumoniae and K. oxytoca suggesting the occurrence of suspect persistent strains, and spread of klebsiella between the production environment and the personnel. Processed cheese production process was able to eliminate Klebsiella spp. in the final products, although some K. oxytoca and K. pneumoniae strains carried genes of heat resistance locus 1 (LHR1), which may lead to their increased heat-resistance. K. pneumoniae and K. oxytoca isolated from processed cheese plant did not represent hypervirulent or multidrug-resistant strains which could be a potential threat to public health.

  • Název v anglickém jazyce

    Dissemination and characteristics of Klebsiella spp. at the processed cheese plant

  • Popis výsledku anglicky

    Klebsiella genus is not generally considered as a major foodborne pathogen and with regard to food production represents especially hygiene indicator. This study was focused on the monitoring of Klebsiella spp. dissemination at the processed cheese plant and determination of virulence determinants and antibiotic resistance of obtained klebsiella strains. Klebsiella spp. was detected in 43% (37/87) of samples: swabs from cheese processing environment (34/69), personnel (2/3) and raw material (milk powder) from an opened packaging (1/7). All tested samples of final processed cheeses were negative for the presence of Klebsiella spp. Obtained strains were identified as K. oxytoca (n=32) and K. pneumoniae (n=23). Typing results enabled to reveal the presence of two predominant PFGE clusters of K. pneumoniae and K. oxytoca suggesting the occurrence of suspect persistent strains, and spread of klebsiella between the production environment and the personnel. Processed cheese production process was able to eliminate Klebsiella spp. in the final products, although some K. oxytoca and K. pneumoniae strains carried genes of heat resistance locus 1 (LHR1), which may lead to their increased heat-resistance. K. pneumoniae and K. oxytoca isolated from processed cheese plant did not represent hypervirulent or multidrug-resistant strains which could be a potential threat to public health.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

    1805-9317

  • Svazek periodika

    39

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    113-121

  • Kód UT WoS článku

    000646033000007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85109091420