Refined approach to the evaluation of heat resistance applied to Enterobacteriaceae in cheese stretching
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000040" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000040 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cjfs.agriculturejournals.cz/pdfs/cjf/2023/05/05.pdf" target="_blank" >https://cjfs.agriculturejournals.cz/pdfs/cjf/2023/05/05.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/83/2023-CJFS" target="_blank" >10.17221/83/2023-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Refined approach to the evaluation of heat resistance applied to Enterobacteriaceae in cheese stretching
Popis výsledku v původním jazyce
Heat resistance of bacteria is a factor potentially limiting the production of safety foods. We focused on five Enterobacteriaceae strains related to cheese stretching and sub-pasteurisation experimental temperatures of 50–59 °C. Heat resistance was screened and obtained data were fitted to a classical log-linear model with D-values indicating highly heat-resistant strains used. For example in Klebsiella oxytoca S525, D(50)-value was 96.1 min and D(59)-value 5.1 min. In subsequent detailed measurements, the shape of inactivation curves was sigmoid with defined lag, log-linear and stationary phase. We suggest calculating refined D-values (Dr-values) using only data obtained in log-linear phases, namely Dr(temperature; lag phase). In K. oxytoca S525, the obtained results were: Dr(50; 80.9) = 61.7 min, Dr(53; 12.4) = 36.8 min, Dr(56; < 10) = 10.6 min, and Dr(59; < 3) = 4.3 min. The research of particular inactivation phases can provide interesting findings both in science and industrial practice, especially concerning the passage or persistence of hazardous strains in food processing plants.
Název v anglickém jazyce
Refined approach to the evaluation of heat resistance applied to Enterobacteriaceae in cheese stretching
Popis výsledku anglicky
Heat resistance of bacteria is a factor potentially limiting the production of safety foods. We focused on five Enterobacteriaceae strains related to cheese stretching and sub-pasteurisation experimental temperatures of 50–59 °C. Heat resistance was screened and obtained data were fitted to a classical log-linear model with D-values indicating highly heat-resistant strains used. For example in Klebsiella oxytoca S525, D(50)-value was 96.1 min and D(59)-value 5.1 min. In subsequent detailed measurements, the shape of inactivation curves was sigmoid with defined lag, log-linear and stationary phase. We suggest calculating refined D-values (Dr-values) using only data obtained in log-linear phases, namely Dr(temperature; lag phase). In K. oxytoca S525, the obtained results were: Dr(50; 80.9) = 61.7 min, Dr(53; 12.4) = 36.8 min, Dr(56; < 10) = 10.6 min, and Dr(59; < 3) = 4.3 min. The research of particular inactivation phases can provide interesting findings both in science and industrial practice, especially concerning the passage or persistence of hazardous strains in food processing plants.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
1805-9317
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
358–366
Kód UT WoS článku
001094894400001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85176922556