Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Refined approach to the evaluation of heat resistance applied to Enterobacteriaceae in cheese stretching

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000040" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000040 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cjfs.agriculturejournals.cz/pdfs/cjf/2023/05/05.pdf" target="_blank" >https://cjfs.agriculturejournals.cz/pdfs/cjf/2023/05/05.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/83/2023-CJFS" target="_blank" >10.17221/83/2023-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Refined approach to the evaluation of heat resistance applied to Enterobacteriaceae in cheese stretching

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Heat resistance of bacteria is a factor potentially limiting the production of safety foods. We focused on five Enterobacteriaceae strains related to cheese stretching and sub-pasteurisation experimental temperatures of 50–59 °C. Heat resistance was screened and obtained data were fitted to a classical log-linear model with D-values indicating highly heat-resistant strains used. For example in Klebsiella oxytoca S525, D(50)-value was 96.1 min and D(59)-value 5.1 min. In subsequent detailed measurements, the shape of inactivation curves was sigmoid with defined lag, log-linear and stationary phase. We suggest calculating refined D-values (Dr-values) using only data obtained in log-linear phases, namely Dr(temperature; lag phase). In K. oxytoca S525, the obtained results were: Dr(50; 80.9) = 61.7 min, Dr(53; 12.4) = 36.8 min, Dr(56; < 10) = 10.6 min, and Dr(59; < 3) = 4.3 min. The research of particular inactivation phases can provide interesting findings both in science and industrial practice, especially concerning the passage or persistence of hazardous strains in food processing plants.

  • Název v anglickém jazyce

    Refined approach to the evaluation of heat resistance applied to Enterobacteriaceae in cheese stretching

  • Popis výsledku anglicky

    Heat resistance of bacteria is a factor potentially limiting the production of safety foods. We focused on five Enterobacteriaceae strains related to cheese stretching and sub-pasteurisation experimental temperatures of 50–59 °C. Heat resistance was screened and obtained data were fitted to a classical log-linear model with D-values indicating highly heat-resistant strains used. For example in Klebsiella oxytoca S525, D(50)-value was 96.1 min and D(59)-value 5.1 min. In subsequent detailed measurements, the shape of inactivation curves was sigmoid with defined lag, log-linear and stationary phase. We suggest calculating refined D-values (Dr-values) using only data obtained in log-linear phases, namely Dr(temperature; lag phase). In K. oxytoca S525, the obtained results were: Dr(50; 80.9) = 61.7 min, Dr(53; 12.4) = 36.8 min, Dr(56; < 10) = 10.6 min, and Dr(59; < 3) = 4.3 min. The research of particular inactivation phases can provide interesting findings both in science and industrial practice, especially concerning the passage or persistence of hazardous strains in food processing plants.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

    1805-9317

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    358–366

  • Kód UT WoS článku

    001094894400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85176922556