Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tolerance nežádoucích bakterií, izolovaných z prostředí sýrařských soloven, k chloridu sodnému.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931039" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931039 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/24:43931040

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tolerance nežádoucích bakterií, izolovaných z prostředí sýrařských soloven, k chloridu sodnému.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Průmyslová výroba sýrů se vyznačuje výrobou mikrobiologicky bezpečných a kvalitních výrobků. Bakterie Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae se podílejí na kontaminaci sýrů; jsou halotolerantní. Cílem práce je stanovit toleranci osmi nežádoucích bakterií E. coli a K. pneumoniae vůči chloridu sodnému s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Všechny bakterie vykazovaly dobrou růstovou aktivitu v Trypton-sójovém bujónu při aerobních kultivacích při 37 °C po dobu 24 h, a také v Trypton-sójovém agaru při aerobních kultivacích při 37 °C po dobu 72 h, přičemž dosáhly vysokých počtů buněk v rozmezí řádů 108–109 KTJ·ml-1. Bakterie byly testovány na toleranci vůči NaCl (0–20,0 w/w %) v Trypton-sójovém bujónu s využitím bioreaktoru RTS-8. Bylo zjištěno, že bakterie K. pneumoniae vykazovaly vyšší toleranci vůči NaCl než bakterie E. coli. Ze skupiny bakterií K. pneumoniae byly jako nejtolerantnější zjištěny bakterie kmene K. pneumoniae LEV 1009/17, které tolerovaly NaCl až do koncentrace 18,0 w/w. % (+) včetně. Ze skupiny bakterií E. coli byly jako nejtolerantnější zjištěny bakterie kmene E. coli CCM 7395, které tolerovaly NaCl až do koncentrace 9,0 w/w % (+) včetně. Výsledky této práce mohou být použity v sýrařském průmyslu k zajištění mikrobiologické bezpečnosti a kvality sýrů v souvislosti s eliminací nežádoucích halotolerantních bakterií E. coli a K. pneumoniae.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of undesirable bacteria, isolated from cheese salting rooms environment, to sodium chloride.

  • Popis výsledku anglicky

    Industrial cheese production is characterized by the production of microbiologically safe and quality products. Bacteria Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae are involved in contamination of cheeses; they are halotolerant. The aim of the work is to determine the tolerance of eight undesirable bacteria E. coli and K. pneumoniae to sodium chloride using the laboratory bioreactor RTS-8 (BioSan, LVA). All bacteria were found to show good growth activity in Tryptone-soy broth during aerobic cultivations at 37°C for 24 h, and also in Tryptone-soy agar during aerobic cultivations at 37°C for 72 h, reaching high cell numbers in the range of orders 108–109 KTJ·ml-1. The bacteria were tested for tolerance to NaCl (0–20.0 w/w %) in Tryptone-soy broth using the RTS-8 bioreactor. It was found that K. pneumoniae bacteria showed a higher tolerance to NaCl than E. coli bacteria. From the group of K. pneumoniae bacteria, the K. pneumoniae LEV 1009/17 strain was found to be the most tolerant strain, which tolerated NaCl up to a concentration of 18.0 w/w. % (+) included. From the group of E. coli bacteria, the E. coli CCM 7395 strain was found to be the most tolerant strain, which tolerated NaCl up to a concentration of 9.0 w/w % (+) included. The results of this work can be used in the cheese industry to ensure the microbiological safety and quality of cheeses in connection with the elimination of undesirable halotolerant bacteria E. coli and K. pneumoniae.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů