Tolerance potravinářsky nežádoucích bakterií Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae k chloridu sodnému
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923287" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923287 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/21:43923296
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tolerance potravinářsky nežádoucích bakterií Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae k chloridu sodnému
Popis výsledku v původním jazyce
Základním předpokladem moderní průmyslové výroby potravin jsou zdravotně bezpečné a jakostní výrobky. Za sníženou bezpečností a kvalitou výrobků často stojí bakterie čeledi Enterobacteriaceae, konkrétně bakterie druhů Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae, vykazující různou toleranci k chloridu sodnému. Cílem této práce je zjistit toleranci potravinářsky nežádoucích bakterií E. coli a K. pneumoniae k chloridu sodnému, s využitím spektrofotometrické metody, realizované na laboratorním bioreaktoru. Pro experimenty bylo použito 8 bakteriálních kmenů: E. coli (CCM 7395, LEV 682/17, LEV 687/17, LEV 1456/17) a K. pneumoniae (CCM 8853, LEV 700/17, LEV 1009/17, LEV 1022/17). Kmeny byly podrobeny toleranci k NaCl o následujících koncentracích (0; 5,0; 6,0; 7,0; 8,0; 9,0; 10,0; 20,0 % hm.). K experimentům byla použita spektrofotometrická metoda (ƛ600) v reálném čase, realizovaná na laboratorním bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA) pracujícího v módu kontinuálně míchaného objemu bakteriálních suspenzí. Suspenze bakterií byly kultivovány v Trypton sójovém bujónu, při teplotě 37 oC, po dobu až 96 h. Na základě výsledků bylo zjištěno, že kmeny E. coli tolerovaly přítomnost NaCl až do koncentrace 6,0 % hm. (slabý růst, +) s tím, že při vyšších koncentracích již nerostly (žádný růst, –). Kmeny K. pneumoniae byly schopny tolerovat NaCl až do koncentrace 9,0 % hm. (slabý růst, +) s tím, že při vyšších koncentracích již nerostly (žádný růst, –). Bylo konstatováno, že testované kmeny K. pneumoniae byly pro své halotolerantní vlastnosti zjištěny více rizikovými, než testované kmeny E. coli. Výsledky této práce mohou být využity v potravinářském průmyslu, zejména masném, konzervárenském a mlékárenském, při zvyšování zdravotní bezpečnosti a kvality potravinových surovin a výrobků, cestou účinné eliminace halotolerantních bakterií E. coli a K. pneumoniae.
Název v anglickém jazyce
Tolerance of food undesirable bacteria Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae to sodium chloride
Popis výsledku anglicky
The basic assumption for modern industrial food production are health-safe and quality products. The reduced safety and quality of the products are often due to bacteria of the family Enterobacteriaceae, in particular bacteria of the species Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae, which show different tolerance to sodium chloride. The aim of this work is to determine the tolerance of food undesirable bacteria E. coli and K. pneumoniae to sodium chloride, using a spectrophotometric method, realized on a laboratory bioreactor. Eight bacterial strains were used for the experiments: E. coli (CCM 7395, LEV 682/17, LEV 687/17, LEV 1456/17) and K. pneumoniae (CCM 8853, LEV 700/17, LEV 1009/17, LEV 1022/17). The strains were subjected to NaCl at following concentrations (0; 5.0; 6.0; 7.0; 8.0; 9.0; 10.0; 20.0 wt. %). The real-time spectrophotometric method (ƛ600), realized on the laboratory bioreactor RTS-8 (BioSan, LVA) operating in the mode of continuously stirred volume of bacterial suspensions, was used for experiments. The bacterial suspensions were cultivated in Trypton soy broth, at temperature 37 oC, for up to 96 h. Based on the results, it was found that E. coli strains tolerated the presence of NaCl up to the concentration of 6.0 wt. % (weak growth, +) with the fact that at higher concentrations they no longer grew (no growth, –). K. pneumoniae strains were able to tolerate NaCl up to the concentration of 9.0 wt. % (weak growth, +) with the fact that at higher concentrations they no longer grew (no growth, –). It was submit that the tested strains of K. pneumoniae were found to be more risky than the tested strains of E. coli due to their halotolerant properties. The results of this work can be used in the food industry, especially in meat, canning and dairy industries, when increasing health safety and quality of food raw materials and products, through the effective elimination of halotolerant bacteria E. coli and K. pneumoniae.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů