Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt nežádoucích halotolerantních bakterií v potravinářském průmyslu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928479" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928479 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/23:43928481

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt nežádoucích halotolerantních bakterií v potravinářském průmyslu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Moderní průmyslová výroba potravin je charakterizovaná výrobou zdravotně mikrobiologicky bezpečných a jakostních výrobků. Častou mikrobiální kontaminací masných, konzervárenských a mlékárenských výrobků způsobují bakterie z čeledi Enterobacteriaceae, konkrétně Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae, které disponují významnými halotolerantními vlastnostmi. Cílem práce je zjištění tolerance nežádoucích halotolerantních bakterií k chloridu sodnému s využitím potenciálu laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Pro experimenty bylo použito 8 kmenů E. coli a K. pneumoniae: 2 sbírkové kmeny (E. coli CCM 7395, K. pneumoniae CCM 8853) a 6 průmyslových izolovaných kmenů: E. coli (LEV 682/17, 687/17, 1456/17) a K. pneumoniae (LEV 700/17, LEV 1009/16, LEV 1022/17). U kmenů byla zjišťována růstová aktivita a tolerance k NaCl, s využitím klasických i moderních mikrobiologických metod. Bylo zjištěno, že všechny kmeny vykazovaly dobrou růstovou aktivitu v Trypton-sójovém bujónu během aerobních kultivacích při teplotě 37 °C po dobu 24 h, a také na Trypton-sójovém agaru během aerobních kultivací při teplotě 37 °C po dobu 72 h, kde dosahovaly finálních počtů buněk v rozmezí řádů 108–109 KTJ·ml-1. Kmeny podrobeny zjištění tolerance k NaCl o koncentracích v rozmezí hodnot 0–20,0 hm. % v Trypton-sójovém bujónu, s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-8 (BioSan, LVA). Bylo zjištěno, že kmeny K. pneumoniae vykazovaly k NaCl vyšší toleranci, než kmeny E. coli. Ze skupiny bakterií K. pneumoniae byl zjištěn jako nejvíce tolerantní kmen K. pneumoniae LEV 1009/17, který toleroval NaCl až do koncentrace 18,0 hm. % (+) včetně. Ze skupiny bakterií E. coli byl zjištěn jako nejvíce tolerantní kmen E. coli CCM 7395, jenž toleroval NaCl až do koncentrace 9,0 hm. % (+) včetně. Výsledky této práce mohou být využitelné v různých potravinářských technologiích při jištění zdravotní mikrobiologické bezpečnosti a jakosti potravin, s vazbou na eliminaci nežádoucích halotolerantních bakterií.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of undesirable halotolerant bacteria in the food industry.

  • Popis výsledku anglicky

    Modern industrial food production is characterized by the production of microbiologically health safe and quality products. Bacteria from the Enterobacteriaceae family, specifically Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae which have significant halotolerant properties, cause frequent microbial contamination of meat, canned and dairy products. The aim of this work is to determine the tolerance of undesirable halotolerant bacteria to sodium chloride using the potential of the laboratory bioreactor RTS-8 (BioSan, LVA). Eight strains of E. coli and K. pneumoniae were used for the experiments. There were two collection strains (E. coli CCM 7395, K. pneumoniae CCM 8853) and six industrial isolated strains: E. coli (LEV 682/17, 687/17, 1456/17) and K. pneumoniae (LEV 700/17, LEV 1009/16, LEV 1022/17). Growth activity and tolerance to NaCl were performed on the strains, using classical and modern microbiological methods. It was found, that all strains showed good growth activity in Tryptic-soy broth during aerobic cultivations at the temperature of 37 °C for 24 h, and also on Tryptic-soy agar during aerobic cultivations at the temperature of 37 °C for 72 h, where they reached the final cell counts in the range of 108–109 CFU·ml-1. Tolerance of the strains to NaCl with concentrations in the range of 0–20.0 w/w % was estimated in Tryptic-soy broth, using the laboratory bioreactor RTS-8 (BioSan, LVA). The tested K. pneumoniae strains were found to have higher tolerance to NaCl than E. coli strains. The K. pneumoniae LEV 1009/17 strain, from the group of K. pneumoniae bacteria, was found as the most tolerant strain which tolerated NaCl up to the concentration of 18.0 w/w % (+) inclusive. The E. coli CCM 7395 strains, from the E. coli bacteria group, was found to be the most tolerant strain which tolerated NaCl up to the concentration of 9.0 w/w % (+) inclusive. The results of this work can be used in various food technologies to ensure health microbiological safety and food quality, with a link to the elimination of undesirable halotolerant bacteria.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů